Repetarea crizei financiare din 2008, mai aproape decât ai crede. Avertismentul experților elvețieni despre averi, economii
Problemele financiare par mai serioase decât ai crede, pentru prima oară după criza financiară din 2008. Avuția globală a gospodăriilor a început să se prăbușească anul trecut, iar tendința îngrijorătoare se menține și în 2023.
Inflația și aprecierea forțată a dolarului au dus în ultimul an la diminuarea patrimoniului privat cu 11.300 miliarde de dolari, după cum se arată într-un raport anual al băncii elvețiene Credit Suisse, conform Bloomberg, citat de Agerpres.
După cum se arată în analiza cu pricina, în termeni nominali, avuția privată netă la nivel mondial a scăzut cu 2,4% până la 454.400 miliarde de dolari și este prima oară când se poate sesiza un astfel de trend din perioada crizei financiare din 2008. La fel de problematic este faptul că declinul s-a observat mai ales în zonele tradițional privilegiate, America de Nord și Europa. Pe cele două continente, pierderile au fost de 10.900 de miliarde de dolari.
Rusia, excepția de la regulă
O tendință contrar opusă așteptărilor s-a putut observa în Rusia, țara care nu doar că s-a bucurat de o creștere semnificativă anul trecut, dar a înregistrat 56 de noi milionari, potrivit raportului Credit Suisse. America Latină a fost o altă excepție de la regulă, cu o creștere a averii de 2.400 de miliarde de dolari, fapt provocat mai ales de aprecierea medie de 6% a monedelor din regiune în raportul cu dolarul american.
Pentru ca analiza instituției bancare să fie relevantă și concludentă, s-a luat în calcul avuția estimată a unui număr de aproximativ 5,4 miliarde de persoane adulte din întreaga lume.
„Evoluţia avuţiei s-a dovedit rezistentă în era COVID-19 şi a crescut într-un ritm record în 2021. Însă inflaţia, creşterea dobânzilor şi deprecierea monedelor a provocat o inversare a tendinţei în 2022″, a declarat directorul de studii de la Credit Suisse, Nannette Hechler-Fayd’herbe.
Nu în ultimul rând, evoluţiile macro-economice au dus în 2022 şi la reducerea numărului de milionari din întreaga lume, cu 3,5 milioane până la 59,4 milioane de milionari. De asemenea, s-a redus puterea celor mai bogaţi 1% din oamenii planetei, avuţia lor combinată coborând până la 44,5% din avuţia totală, conform Economedia.ro.