Recunoști copilul cu zâmbet radiant si chip angelic? A decis soarta românilor, dar aceștia l-au alungat din țară. Imaginile neștiute cu cel care a fost Regele Mihai I al României

ACTUALITATE
Recunoști copilul cu zâmbet radiant si chip angelic? A decis soarta românilor, dar aceștia l-au alungat din țară. Imaginile neștiute cu cel care a fost Regele Mihai I al României
02 iun. 2023 | 15:54

Născut la 25 octombrie 1921, în Sinaia, Mihai I a fost primul fiu al regelui Carol al II-lea și al reginei Elena. Din nefericire, tinerețea sa a fost umbrită de instabilitatea vieții de familie și de dificultățile politice ale timpului. Devenit rege pentru prima oară la doar cinci ani, după abdicarea tatălui său în 1927, Mihai a fost un simbol al speranței pentru un popor aflat în căutarea stabilității.

Mama lui, Regina Elena, a avut un rol important în formarea tânărului Mihai. A fost un model de dârzenie, demnitate și compasiune, calități pe care le-a transmis și fiului său. În ciuda dificultăților, Mihai și-a păstrat demnitatea și a crescut în spiritul datoriei față de țară.

Domnia și Abdicarea Forțată

Mihai a devenit rege pentru prima dată la vârsta de cinci ani, după abdicarea neașteptată a tatălui său, Carol al II-lea, în 1927. Din acest moment, Mihai a fost purtat pe valurile istoriei, la granițele cărora s-a aflat de multe ori.

A doua sa domnie a început în 1940, la doar 18 ani, după o altă abdicare a tatălui său. Mihai I a domnit într-unul dintre cele mai tulbure și încercate momente din istoria României. Cu toate acestea, a reușit să joace un rol crucial în istoria țării, orchestrand arestarea lui Ion Antonescu în 1944 și aliniind România cu Aliații în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, această victorie a fost de scurtă durată. În 1947, sub presiunea regimului comunist care se instaura, a fost forțat să abdice și să părăsească țara. Actul de abdicare, semnat sub amenințarea armelor, a marcat începutul unei perioade lungi de exil.

Regele MMihai sosire Romania 1997

Regele Mihai I a fost reprimit în țară de aproape un milion de oameni ieșiți în strada ca să-l vadă

Viața în Exil și Reîntoarcerea în România

Exilul regelui Mihai a durat aproape jumătate de secol. Stabilit în Elveția, Mihai a lucrat ca pilot de linie și chiar ca broker de acțiuni. În ciuda vieții sale modeste în exil, nu și-a uitat niciodată poporul și a luptat neîncetat pentru libertatea acestuia. După Revoluția din 1989, Mihai a încercat să se întoarcă în țară, dar a fost întâmpinat cu reticență de către guvernul de atunci. Abia în 1997, după ani de eforturi, a reușit să-și reia titlul de „Rege al României”.

Regele Mihai 1997 reintoarcerea in Romania

Regele Mihai întâmpiinat de aprooape un milion de oameni pe străzile din București

Primirea Regelui Mihai I

După ani de negocieri și încercări nereușite, Mihai a fost în sfârșit primit în România în 1997. Întoarcerea sa a fost un moment de emoție intensă pentru poporul român, care s-a strâns în număr mare pentru a-l saluta.

A fost o recunoaștere a drepturilor sale ca fost monarh, dar și o validare a luptei pe care o duse pentru atât de mulți ani în numele poporului român. În acea zi, a fost recunoscut oficial ca „Regele Mihai I al României”.

Rregele Mihai biografie

Regele Mihai I

Moartea Regelui

Regele Mihai I a decedat pe 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani. A fost o zi de doliu național în România, unde mii de oameni au venit să își ia rămas bun de la ultimul lor rege. Înmormântarea a avut loc la Curtea de Argeș, unde odihnesc toți regii României. Moartea sa a închis un capitol important din istoria României, dar a lăsat în urmă un exemplu de demnitate și rezistență în fața adversităților.

În concluzie, viața regelui Mihai I este o mărturie a tumultuoasei istorii a României în secolul XX. Prin voința și curajul său, Mihai a reprezentat speranța unui popor și a lăsat în urmă o moștenire care va continua să inspire generațiile viitoare.