20 sept. 2023 | 10:55

Recordul mondial înregistrat din întâmplare. Ce au reușit meteorologii cu o dronă oceanică

ACTUALITATE
Recordul mondial înregistrat din întâmplare. Ce au reușit meteorologii cu o dronă oceanică

O dronă oceanică care a străbătut centrul uraganului Sam în data de 30 septembrie 2021 a doborât un record mondial pentru înregistrarea celei mai mari viteze a vântului.

Denumită Saildrone Explorer SD 1045, drona a fost proiectat în colaborare cu Saildrone și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite.

Astfel de instrumente de colectare a datelor sunt vitale, deoarece pot îmbunătăți capacitatea de a prognoza vremea, ceea ce înseamnă că, se pot prezice mai bine când vin furtunile și uraganele, ceea ce dă oamenilor de știință mai mult timp pentru a se pregăti.

„Acest record este o dovadă a rezistenței unice a platformei Saildrone. Suntem mândri că am conceput un vehicul capabil să funcționeze în cele mai dure condiții meteorologice de pe Pământ, pentru a furniza date care pot ajuta la progresul înțelegerii acestor furtuni puternice și la protejarea comunităților”, a declarat Richard Jenkins, fondatorul și CEO-ul Saildrone, într-o declarație.

„Pentru mine, acesta a fost un lucru cu adevărat interesant. Să văd datele în flux continuu prin uragan fără întreruperi, în ciuda condițiilor extrem de dure, a fost un punct culminant al carierei mele”, a spus Greg Foltz, oceanograf Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite și unul dintre cercetătorii principali ai misiunii.

Ce viteză impresionantă a înregistrat drona

Viteza a fost de 203,4 kilometri pe oră, pe care Saildrone Explorer SD 1045 a măsurat-o încă din septembrie 2021. Acest lucru a fost recunoscut oficial ca record mondial și va apărea în ediția din 2024 din Cartea Recordurilor.

În 2022, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite a trimis șapte drone oceanice precum Saildrone Explorer SD 1045, care explorează Atlanticul de Nord și Golful Mexic în timpul sezonului uraganelor.

În momentul în care o furtună sau un uragan începe să se formeze, oamenii de știință stabilesc cursul Saildrone, dar traseul exact este trasat de drona autonomă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele