15 aug. 2023 | 11:25

Protest inedit în Grecia: Ce se întâmplă cu plajele în plin sezon estival

ACTUALITATE
Protest inedit în Grecia: Ce se întâmplă cu plajele în plin sezon estival

Pe populara insula Paros din Grecia, un protest al rezidenților care cer spațiu și acces gratuit la plajele sale cu nisip a dus la o mișcare în creștere la nivel național împotriva extinderii șezlongurilor scumpe închiriate de companii private.

Protestele, numite de mass-media „Mișcarea prosoapelor”, s-au răspândit rapid de la Paros la insula Naxos din apropiere și în alte locuri de vacanță din nordul și sudul țării.

„Localii se bucură de liniștea de aici, așa că nu vrem ca plaja să fie ocupată de afacerile cărora le pasă de bani, și nu de natură și atmosferă”, a spus Ronit Nesher, un paros în vârstă de 53 de ani. rezident.

„Nu vrem ca plaja să fie ocupată de umbrele și paturi uriașe, știți, cu adevărat uriașe, care nu au nimic de-a face cu simplitatea insulei”.

Plajele sunt publice în Grecia, o țară care primește milioane de turiști în fiecare an, în special vara, sezonul său turistic de vârf. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de întreprinderi au primit licențe pentru a închiria șezlonguri și umbrele pe care le-au instalat de-a lungul unei porțiuni de plajă.

Miscarea prosoapelor plaje grecia turisti revolta sezlonguri

Protestele „Mișcarea prosoapelor” iau amploare în Grecia

O logică normală

Protestatarii spun că prețurile pentru două șezlonguri și o umbrelă pot depăși adesea 100 de euro pentru o zi, iar în multe cazuri afacerile se extind cu mult dincolo de zona convenită de plajă, lăsând puțin loc celor care doresc să întindă un prosop și să facă plajă gratuit.

„Venim aici liniștiți… vrem doar să vă anunțăm că încercăm să ne revendicăm dreptul de acces liber la plajele noastre”, a spus unul dintre protestatari printr-un difuzor în timp ce se plimba printre șezlongurile de pe plaja Marcello în Paros.

Un procuror a deschis o anchetă în cazul lui Paros.

În Naxos, peste 5.000 de persoane s-au alăturat grupului de Facebook „Salvați plajele din Naxos acum!”, care a depus și o plângere legală.

„Plajele erau atât de pline de acest mobilier… încât mulți oameni care nu voiau să stea pe pat sau pe scaun, nu mai aveau alt spațiu unde să stea”, a declarat Eleni Andrianopoulou, 47 de ani, unul dintre organizatorii grupului. .

Grecia are o coastă lungă de 16.000 de kilometri și sute de plaje unde companiile închiriază șezlonguri. Țara a ieșit dintr-o criză a datoriilor în urmă cu cinci ani și se bazează în mare măsură pe turism pentru redresarea economică.

mișcarea prosoapelor in grecia