Procrastinarea ar putea fi un semn al unor probleme grave de sănătate: ce arată ultimele studii
Studiile au arătat că cel puțin jumătate dintre studenții universitari amână la un nivel care este potențial dăunător pentru educația lor. Dar acesta poate să nu fie singurul rezultat negativ al amânării lucrurilor pentru o dată ulterioară. Procrastinarea poate afecta sănătatea.
Studiile au descoperit o legătură între procrastinare și sănătatea precară. Este asociat cu niveluri mai ridicate de stres, stiluri de viață nesănătoase și întârzieri în a consulta un medic pentru problemele de sănătate.
Cu toate acestea, aceste studii nu ne pot spune direcția relației. Procrastinarea cauzează sănătatea fizică și mentală precară, deoarece oamenii, să zicem, amână să înceapă un nou regim de exerciții sau să consulte un medic pentru o problemă de sănătate?
Sau este invers? Sănătatea fizică precară, să zicem, îi determină pe oameni să amâne pentru că nu au energia necesară?
Procrastinarea poate afecta sănătatea
Pentru a încerca să rezolve această enigmă, oamenii de știință au realizat un studiu longitudinal – adică un studiu care a urmărit oamenii pentru o perioadă de timp, făcând măsurători în diferite puncte ale studiului. Astfel, s-au recrutat 3.525 de studenți de la opt universități din Stockholm și li s-a cerut să completeze chestionare la fiecare trei luni, timp de un an.
Studiul publicat în JAMA Network Open și-a propus să investigheze dacă studenții care amână au un risc mai mare de sănătate mintală și fizică precară. Din cei 3.525 de studenți recrutați, 2.587 au răspuns la chestionarul de urmărire nouă luni mai târziu, unde au fost măsurate mai multe rezultate de sănătate.
Pentru a înțelege modul în care amânarea se leagă de rezultatele ulterioare de sănătate, studenții cu o tendință mai mare de a amâna la începutul studiului au fost comparați cu studenții cu o tendință mai scăzută.
Rezultatele au arătat că niveluri mai mari de amânare au fost asociate cu simptome ceva mai mari de depresie, anxietate și stres, nouă luni mai târziu.
De asemenea, studenții cu niveluri mai mari de amânare au fost, de asemenea, mai predispuși să raporteze dureri în umeri sau brațe (sau ambele), calitate mai proastă a somnului, mai multă singurătate și mai multe dificultăți financiare.
Aceste asocieri au rămas chiar și atunci când am luat în considerare și alți factori care ar putea afecta asocierea, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație al părinților și diagnosticele fizice și psihiatrice anterioare.