13 ian. 2023 | 09:30

Probabil cea mai ciudată concluzie a recensământului din România: așa înțelegi poporul român și e trist

ACTUALITATE
Probabil cea mai ciudată concluzie a recensământului din România: așa înțelegi poporul român și e trist

Deși s-a efectuat la mijlocul anului trecut, se pare că va mai trece mult timp până când vom afla toate concluziile recensământului din România. Până atunci, avem niște date preliminare și, deja, niște valori ce ridică mai multe întrebări decât răspunsuri.

Recensământul din România anului 2022 a venit la pachet cu o serie stufoasă de informații previzibile. Printre altele, a scăzut populația țării, a scăzut numărul creștinilor ortodocși și, nu în ultimul rând, a scăzut numărul celor căsătoriți. Apropo de măritiș, exact acest cuvânt stă la baza unei discrepanțe surprinzător de ciudate, la prima vedere, vizavi de recentul recensământ.

De ce sunt mult mai multe femei măritate în România, decât bărbați

În România, conform datelor din recensământ, trăiesc 4.495.451 bărbați căsătoriți și 4.629.660 de femei măritate. Vorbim, practic, de o diferență de 135.000 între cele două valori în ”favoarea” femeilor, de parcă ar fi o competiție. Partea bună este că există o explicație plauzibilă pentru acest fenomen. Partea proastă este că respectiva explicație este una cât se poate de tristă și are legătură, în principal, cu familiile ”destrămate” din țara noastră. Iar când spun destrămate, mă refer la faptul că ani și ani de zile, soția rămâne în România și are grijă de casă și copii, în timp ce bărbatul este la muncă în străinătate, până când se întoarce acasă și, statistic, în majoritatea cazurilor, divorțează.

Explicația oficială pentru discrepanța de mai sus a venit de la INS, ca răspuns al unei întrebări puse de HotNews. ”Numărul femeilor măritate diferă de cel al bărbaților însurați din două motive. Primul este acela că la momentul recenzării fie soțul era plecat în străinătate la muncă pe o perioadă de peste 12 luni calendaristice (caz în care el nu mai era luat în evidența populației rezidente), fie soția era măritată cu un cetățean străin fără rezidență în România”, ne-au transmis reprezentanții INS.

Pentru a înțelege mai bine răspunsul, merită avută în vedere metodologia de măsurare statistică din spatele recensământului. Ca referință,populaţia rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetăţenie română, străini şi fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Adică populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele