Prima țară care va scrie mesaje de avertizare pe fiecare țigară. Măsura ar putea fi luată la nivel mai mare
Canada a luat măsuri pentru a reduce consumul de tutun, cerând ca etichetele de avertizare să fie tipărite direct pe țigările individuale, devenind prima țară din lume care face acest lucru, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății.
Noile ambalaje vor conține avertismente precum „Fumul de tutun dăunează copiilor”, „Otravă în fiecare pufăit” și „Țigările provoacă impotență”. Avertismentele vor apărea atât în engleză, cât și în franceză, a precizat ministerul sănătății.
Etichete de avertizare menite să ajute fumătorii să renunțe la fumat
Demersul guvernului de a impune etichete de avertizare este menit să ajute fumătorii să renunțe la fumat, să protejeze nefumătorii și tinerii canadieni și să reducă atractivitatea consumului de tutun. De asemenea, face parte dintr-o strategie federală de reducere a consumului de tutun la mai puțin de 5% până în 2035.
Se estimează că tutunul ucide anual aproximativ 48.000 de canadieni, a declarat Carolyn Bennett, ministrul asociat al sănătății.
„Acest pas îndrăzneț va face ca mesajele de avertizare privind sănătatea să fie practic inevitabile”, a declarat Bennett, adăugând că, în combinație cu grafica actualizată de pe ambalaje, avertismentele „vor reprezenta un memento real și surprinzător al consecințelor fumatului asupra sănătății”, a declarat ea, potrivit Los Angeles Times.
Regulamentul intră în vigoare în etape începând cu 1 august. Avertismentele vor apărea pentru prima dată pe țigările king-size în iulie 2024 și pe țigările obișnuite și pe țigările mici cu hârtie cu vârf, precum și pe tuburi, până la sfârșitul lunii aprilie 2025, a precizat Ministerul Sănătății.
Canada a fost în prima linie în lupta împotriva consumului de tutun. Potrivit ministerului sănătății, națiunea a devenit prima care a impus în anul 2000 cerințe pentru a prezenta pe pachetele de țigări și alte pachete de tutun imagini grafice cu privire la pericolele pentru sănătate ale fumatului.
În SUA, avertismentele de sănătate au apărut pentru prima dată pe pachetele de țigări în 1966 și au fost actualizate în 1984, dar au rămas neschimbate timp de decenii. Administrația pentru Alimente și Medicamente a impus noi reguli în 2021 care impun ca ambalajele să prezinte mențiuni scrise în text „împreună cu imagini color fotorealiste care să descrie unele dintre riscurile mai puțin cunoscute, dar grave pentru sănătate ale fumatului, inclusiv impactul asupra creșterii fetale, boli cardiace, diabet și altele”, potrivit agenției.
Cercetările au constatat că astfel de mesaje au efecte variate. Un studiu din 2020, publicat în revista Human Communication Research, a concluzionat că etichetele de avertizare privind țigările care utilizează imagini cresc șansele ca fumătorii să renunțe la obiceiurile lor, dar nu influențează neapărat convingerile privind riscurile pentru sănătate legate de fumat. O meta-analiză anterioară din 2016, realizată de unii dintre aceiași autori care au realizat studiul din 2020, a constatat că imaginile grafice au fost mai eficiente în prevenirea fumatului sau în determinarea fumătorilor să renunțe la fumat decât avertismentele text.