31 mai 2023 | 12:35

Țările din Europa în care se fumează cel mai mult. Pe ce loc se clasează România la dependența de tutun

ULTIMA ORĂ
Țările din Europa în care se fumează cel mai mult. Pe ce loc se clasează România la dependența de tutun

Țările din Europa în care se fumează cel mai mult au fost dezvăluite de Eurostat, care a dezvăluit pe ce loc se clasează România la dependența de tutun.

Locul ocupat de România în clasamentul dependenței de tutun

Potrivit datelor Eurostat, 19,7% din populația UE fumează în fiecare zi. În anul 2019, 5,9% dintre europeni fumai 20 de țigări pe zi sau chiar mai multe, iar 12,6% fumau mai puțin de 20 de țigări pe zi.

România ocupă locul 15 în clasamentul țărilor în care locuitorii fumează cel mai puțin, cu un procent de 19,8%. Primul loc este ocupat de Suedia (9,3 la sută), căreia îi urmează în top: Islanda (11,2 la sută), Finlanda (12,5 la sută), Norvegia (12,9 la sută) și Luxemburg (13,5 la sută).

În Suedia, fumatul a fost interzis în toate barurile și restaurantele la începutul anului 2005. În 2019, interdicția a fost extinsă și mai mult pentru a include locurile în aer liber din baruri și restaurante, precum și din locurile publice.

Care sunt țările în care locuitorii fumează cel mai mult

La polul opus, țările în care locuitorii fumează cel mai mult sunt: Bulgaria, cu 28,2% din populație care consumă zilnic tutun, urmată de Turcia (27,3%), Grecia (27,2%), Ungaria (25,8%) și Letonia (24,9%).

Datele Eurostat mai arată că în toată Uniunea Europeană, cei mai mulți fumători zilnici din 2019 (76,2 %) fumează de cel puțin un deceniu. Conform statisticilor, 78,1% dintre bărbații care sunt fumători zilnici au acest obicei de cel puțin 10 ani, comparativ cu 73,5% în cazul femeilor.

România, pe podium în topul țărilor în care bărbații fumează cel mai mult

De asemenea, datele Eurostat arată că bărbații sunt mai predispuși la fumat decât femeile. În total, 22,3% dintre bărbații cu vârsta de 15 ani și peste fumează în fiecare zi, spre deosebire de 14,8% dintre femei.

Țările în care bărbații fumează cel mai mult sunt: Bulgaria (37,6 %), Letonia (34,4 %) și România (30,6 %). La polul opus, țările în care femeile fumează cel mai mult sunt Germania (18,6 %), Croația (19,2 %) și Bulgaria (20,7 %).

În România, 30,6% dintre bărbați fumează, spre deosebire de 7,5% dintre femei. În Bulgaria, 37,6% sunt bărbați, în timp ce 20,7% sunt femei; iar în Letonia, 34,4% sunt bărbați față de 12,1% femei.

În unele țări, diferența dintre cele două sexe este mai redusă sau chiar inversă. În Suedia, în ciuda interdicțiilor, femeile au renunțat mai greu la fumat; 6,8% dintre ele continuă să fumeze, spre deosebire de 5,9% dintre bărbați.

În Danemarca, 11,7% dintre bărbați fumează și 11,8% dintre femei. În Norvegia, 11 la sută dintre bărbați fumează, spre deosebire de 9,4% dintre femei.

Cine fumează cel mai mult țigări electronice

În ciuda faptului că sunt adesea promovate ca fiind mai sigure decât țigările obișnuite cu ardere, un studiu recent realizat de revista medicală BMJ a arătat că nu se poate stabili dacă acestea sunt mai puțin dăunătoare pentru sistemul respirator.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), substanțele folosite în țigările electronice, indiferent dacă acestea conțin sau nu nicotină, cuprind de obicei aditivi, arome și substanțe chimice ce pot fi toxice.

Potrivit celor mai recente date de la Eurostat, națiunile care vapează cel mai mult dintre statele membre din Uniunea Europeană sunt Franța (6,6%), Polonia (6,0%) și Olanda (5,9%), în ceea ce privește vapatul ocazional și zilnic la un loc.

Cea mai mică pondere a consumului de țigări electronice este raportată în Spania (1,0 %); Turcia a raportat o pondere ușor mai mică, de 0,9 %. În rândul fumătorilor actuali, cei care fumează zilnic au depășit numărul utilizatorilor ocazionali în Polonia, Irlanda, Grecia, Franța, Portugalia și Islanda.

În 20 de state din Uniunea Europeană, foștii fumători au fost mai mulți decât fumătorii actuali. Cele șapte state în care au existat mai mulți fumători actuali decât foști fumători au fost Letonia, Croația, Lituania, Grecia, Țările de Jos, Cehia și Irlanda.

Fumatul de tutun, principala cauză de cancer ce poate fi prevenită

OMS a estimat că tutunul reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății la nivel mondial, ucigând peste opt milioane de persoane pe an.

Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene a transmis că fumatul reprezintă „cel mai mare risc de sănătate ce poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în blocul comunitar”.

În Europa, 757.677 de cazuri de cancer pot fi atribuite fumatului și ar putea fi prevenite, conform Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur, în medie cu 14 ani mai devreme.

Este interesant de observat că Suedia, țara cu cel mai mic număr de fumători din blocul comunitar, este, totodată, țara cu cea mai mică incidență a cancerului pulmonar. Datele din Finlanda, Luxemburg și Portugalia arată și o corelație cu rate mai sănătoase ale cancerului pulmonar.