17 oct. 2023 | 15:59

Prima națională eliminată din cursa pentru Cupa Mondială din 2026. Se întâmplă cu 968 de zile înainte de startul competiției

SPORT
Prima națională eliminată din cursa pentru Cupa Mondială din 2026. Se întâmplă cu 968 de zile înainte de startul competiției

Preliminariile pentru Cupa Mondială din 2026 sunt în plină desfășurare. Dar o echipă națională a fost eliminată din cursa pentru turneul final din 2026 cu nu mai puțin de 968 de zile înainte de startul competiție. Despre ce selecționată este vorba.

Naționala eliminată din cursa pentru Cupa Mondială 2026

Cupa Mondială din 2026 se va disputa în SUA, Mexic și Canada și va avea la start un număr record de 48 de echipe. Cele trei țări au invins Marocul pentru organizarea turneului final. Astăzi se încheie prima rundă de calificări în Asia și zece echipe naționale vor fi oficial eliminate din competiție.

Printre acestea se află și naționala de fotbal a Guamului, care a ieșit din cursa pentru Campionatul Mondial din 2026 după ce a pierdut meciul din primul tur al calificărilor din Asia, scor 1-2 și 0-1 cu Singapore. Astfel, selecționata Insulei Guam părăsește întrecerea pentru obținerea unui loc la turneului final cu 968 de zile înaite de starul competiției.

Prima națională eliminată din cursa pentru Cupa Mondială din 2026. Se întâmplă cu 968 de zile înainte de startul competiției

Nationala Insulei Guam într-un meci cu China din 2021. Sursa foto: Profimedia

Altă selecționată care nu va fi prezentă la turneul final

Guam este o insulă din vestul Oceanului Pacific, aflată în administrarea Statelor Unite ale Americii, iar naționala acestui stat ocupă locul 203 în clasamentul FIFA, iar cea mai bună poziție a fost ocupată în anul 2015, anume locul 146 în lume. Echipa a fost fondată în 1975 și este membru FIFA în 1996.

Citește și: FIFA, decizie istorică. Ce Cupă Mondială se va disputa în 6 țări de pe 3 continente

După eliminaea naționalei Guamului din cursa pentru Cupa Mondială din 2016 a urmat și Mongolia.
Selecționata Mongoliei a fost eliminată de Afghanistan, după două eșecuri identice: 0-1 în deplasare și 0-1 acasă.

Care este formatul Cupei Mondiale 2026

Campionatul Mondial din 2026 va fi cel mai lung din istorie și va fi primul la care vor participa 48 de echipe. În aceste condiții, va crește și numărul de jocuri. În vara lui 2026, se vor disputa un total de 104 patide, pe parcursul a 39 de zile, cu peste o săptămână mai mult decât până acum. La precedentele ediții, s-au disputau 64 de meciuri.

Cele 48 de echipe vor fi repartizate în 12 grupe a câte patru formații. Ideea inițială, cu grupe de trei echipe, a fost abandonată. După faza grupelor se va intra în șaisprezecimi, urmând să avanseze primele două clasate ale fiecărei grupe și cele mai bune opt echipe de pe poziția a treia.

Citește și: Mama lui Messi, moment senzațional la finala Campionatului Mondial. Imaginile au devenit virale

Nu doar numărul de echipe reprezintă o premieră care va fi bifată la Cupa Mondială din 2026, ci și numărul de țări gazdă. Va fi prima ediție organizată în trei țări. ”Provocarea va fi logistica, distanţele, fusul orar, diferenţele climatice la fel – altitudinea din Mexic, nivelul mării în alte regiuni”, recunoștea Gianni Infantino, președintele FIFA, în luna mai, la lansarea logoul oficial al competiţiei.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele