Premieră astronomică. Prima ciocnire între două planete observată de cercetători. Unde a avut loc, ce efecte a avut
Un fenomen unic până acum pentru lumea astronomică a fost observat de specialiști: prima ciocnire între două planete. Evenimentul i-a luat prin surprindere pe astronomi și dă un semnal îngrijorător privitor la periodicitatea petrecerii unui asemenea incident cosmic de proporții.
Fenomen astronomic observat în premieră
Un fenomen care nu a mai fost observat niciodată pe viu în spațiul cosmic este posibil să fi fost surprins de rețeaua de observatoare astronomice Las Cumbres. Este vorba de prima ciocnire între două planete, ce a fost soldată cu distrugerea totală a acestora.
Într-un studiu semnat de o echipă internațională de astronomi și publicat în revista Nature este descrisă inclusiv străfulgerarea luminoasă neobișnuită detectată cu ajutorul aparaturii cu raze infraroșii. Fenomenul s-ar fi petrecut într-un sistem solar aflat la circa 1.800 de ani lumină față de Terra.
Citește și: Descoperire incredibilă a astronomilor: Ce a adus NASA de pe asteroidul Bennu
Cercetătorii au observat primele anomalii începând cu luna decembrie a anului 2021. Atunci, luminozitatea stelei sistemului respectiv, căreia nu-i dădeau mare importanță, numită 2MASS J08152329-3859234, a scăzut substanțial, cu aproape 95%.
Prima ciocnire între două planete văzută de astronomi
Acest episod fusese precedat de o creștere a luminozității în sistemul cu pricina care durase circa 900 de zile. Fenomenul este suficient de rar așa că a atras atenția astronomilor Steaua a fost rebotezată ASASSN-21qj și urmărită periodic.
„Ca să fiu sincer, acea observație a fost o surpriză totală pentru mine”, a spus Dr Matthew Kenworthy, de la Universitatea Leiden, co-autor al noului studiu, într-o declarație.
Combinând rezultatele observațiilor, astronomii au ajuns la concluzia că fenomenul nu se poate explica, cel mai probabil, decât prin ceea ce ar fi prima coliziune între două plante văzută de pământeni.
Citește și: Fenomen spectaculos în spațiu: Cometa neobișnuită surprinsă de sonda spațială a NASA VIDEO
Uriașa coliziune ar fi implicat, potrivit rezultatelor observațiilor în spectru infraroșu, două corpuri cerești gazoase cu dimensiuni uriașe, similare cu cele ale planetelor Neptun și Uranus din sistemul nostru solar.
Cele două planete ar fi avut întâlnirea fatală la o distanță estimată între 2 și 16 unități astronomice față de steaua sistemului, ASASSN-21qj. O unitate astronomică (UA_ reprezintă distanța Soare-Pământ și are aproximativ 150 milioane km.
La ce distanță de Pământ a avut loc
În termenii sistemului nostru solar, cele 2-16 UA ar reprezenta distanța dintre zona de dincolo de orbita lui Marte și planeta Uranus.
Dar unele detalii îi pun deja pe gânduri pe astronomi, după ce au observat prima ciocnire între două planete. Sistemul solar în cauză este unul relativ tânăr. Vârsta lui a fost estimată la circa 300 de milioane de ani.
Citește și: De ce se micșorează planeta Mercur. Explicația surprinzătoare a oamenilor de știință
Problema este că astfel de coliziuni, cel puțin la nivel teoretic, căci nimeni nu a mai văzut una până acum, ar trebui să aibă loc până la maxim 100 de milioane de ani după formarea sistemului solar. Dacă datele cercetătorilor sunt corecte, atunci înseamnă că fenomene catastrofale de acest gen se pot petrece la multă vreme după ipotetica limită.
Dar, susțin astronomii citați, încă mai avem nevoie de date pentru a confirma 100% tot ceea ce s-a spus mai sus. Cel mai probabil, spun ei, ar trebui să mai așteptăm circa 5-10 ani, pentru a vedea dacă luminozitatea stelei începe să revină la valorile normale.