22 sept. 2023 | 14:55

Povestea celui mai manipulator lider de cult religios din lume. Cine a fost Jim Jones, cum i-a convins pe oameni să îl urmeze spre dezastru

ACTUALITATE
Povestea celui mai manipulator lider de cult religios din lume. Cine a fost Jim Jones, cum i-a convins pe oameni să îl urmeze spre dezastru

Liderul Peoples Temple, Jim Jones, le-a promis adepților săi o utopie. În schimb, a dus mai bine de 900 de oameni la moarte sigură.

În anul 1978, lumea întreagă afla că mai bine de 900 de oameni din Guyana au murit într-o „sinucidere” în masă, aparent la comanda liderului de cult al Peoples Temple, Jim Jones.

În săptămânile care au urmat, au apărut detalii înfiorătoare despre masacrul din Jonestown, precum și noi informații despre bărbatul care îl orchestrase.

Jones și-a petrecut viața luptând, aparent, împotriva rasismulului, deși mulți dintre adepții săi care au murit la comanda lui erau de culoare. Jones spunea că este creștin, dar își folosea influența pentru a răspândi idei marxiste.

El i-a apărat la fel de aparent pe cei săraci și neputincioși și a ademenit sute de oameni vulnerabili la moarte. Poate cel mai înfiorător lucru a fost că mulți dintre acești adepți nu au vrut să moară, dar au fost forțați să consume otrava împotriva voinței lor.

Deci, cum s-a transformat Jones dintr-un băiat sărac din Indiana într-un lider de cult periculos?

Jim Jones, de la începuturile sale

Născut în data de 13 mai 1931 în Creta, Indiana, James Warren Jones a crescut lângă Lynn, un oraș mic și sărac, în care aproape jumătate din afaceri erau dedicate industriei funerare.

Tatăl lui Jones fusese gazat în timp ce lupta în Primul Război Mondial, eveniment nefericit care l-a lăsat cu un handicap permanent, iar mama lui era dominatoare și critică.

„Nu mi s-a oferit dragoste, nu știam ce naiba este dragostea”, a spus mai târziu Jones, despre viața sa din copilărie, potrivit PBS.

Jones a susținut că a avut o copilărie tumultoasă și că tatăl său l-a bătut adesea, o dată pentru că adusese acasă un prieten negru, spre exemplu.

Nesupravegheat, Jones se pare că și-a petrecut cea mai mare parte a timpului învățând despre diferite religii. O vecină l-a luat pe Jones sub aripa ei și a început să-l ducă la biserică, ceea ce i-a sporit interesul pentru creștinism.

Tânărul a început să lucreze în tura de noapte la Memorial Hospital din Richmond la vârsta de 16 ani, unde și-a cunoscut viitoarea soție, pe Marceline „Marcie” Boswell.

Cei doi s-au căsătorit imediat după ce Jones a împlinit 18 ani, împărtășind dragostea pentru religie.

Jim Jones și cultul Peoples Temple

După nuntă, Jim Jones și-a abandonat visul de a fi medic și a decis să devină, în schimb, predicator.

Potrivit The Guardian, nu era neaparat foarte credincios de fel, dar credea că ar putea folosi religia pentru a răspândi credințele marxiste pe care le avea maselor.

A devenit pastor la Biserica Metodistă Somerset în 1952, deși disprețuia segregarea rasială a bisericii.

Câțiva ani mai târziu, în 1955, Jones a deschis o biserică integrată, care a fost numită mai întâi Wings of Deliverance și apoi Peoples Temple.

S-a modelat după Tatăl Divin, un pastor de culoare carismatic ai cărui adepți l-au venerat ca pe un zeu. În curând, Jones avea să înceapă să se descrie pe sine ca fiind un Mesia.

În timp ce predica în Indiana, Jim Jones s-a făcut cunoscut atât datorită sprijinului acordat celor săraci, cât și pentru că pretindea că face minuni.

Despre el se spune că obișnuia să folosească elemente de recuzită înspăimântătoare, precum măruntaiele de animale, pentru a „demonstra” că a vindecat cancerul adepților săi.

Începuse, de asemenea, să se culce cu multe tinere din congregația sa, în ciuda faptului că era căsătorit. Împreună cu soția, a avut un fiu biologic și a adoptat încă șase copii de culoare, albi și coreeni.

La mijlocul anilor 1960, Jones și-a mutat congregația de aproximativ 70 de familii în nordul Californiei, după ce i-a avertizat despre un război termonuclear „iminent”.

„A fost o vreme când, dacă candidai pentru o funcție în San Francisco ar fi fost bine să ai sprijinul lui Jones”, a spus Corey Buscher, un fost secretar de presă.

Nu era ceea ce pretindea a fi

Nu a durat mult până să le interzică membrilor cultului său să mai aibă relaxii sexuale între ei. În același timp, el se putea culca cu absolut oricine din „biserică”, fie bărbat, femeie sau copil.

Mai mult, i-a „secat” pe adepții lui de economiile lor de o viață, i-a amenințat și șantajat, atunci când situația „a cerut-o”.

„Pedepsele a devenit un lucru normal”, a declarat Yulanda Williams, fostă membră a Peoples Temple, pentru ABC News. „Comportamentul lui a devenit total irațional”.

Pe la mijlocul anilor 1970, zvonurile despre comportamentul nepotrivit și abuziv al lui Jones au început să se înmulțească.

Așadar, Jim Jones și-a mutat congregația în Guyana, care în curând avea să fie cunoscută sub numele de „Jonestown”.

Acolo, el le-a predicat oamenilor despre forțele întunecate, exterioare, și a condus complexul ca un lagăr de prizonieri. Nimeni nu intra, nimeni nu ieșea.

The New York Times relatează că în aprilie 1977, membrii familiei adepților lui Jones l-au acuzat de „încălcări ale drepturilor omului”.

În luna iunie, doi foști membri ai Peoples Temple au susținut că își obliga adepții să facă repetiții pentru o „sinucidere în masă”.

Leo J. Ryan, congresman american, printre victimele lui Jim Jones

Aceste afirmații au atras, în cele din urmă, atenția congresmanului american Leo J. Ryan, mai ales că unii dintre alegătorii săi din San Francisco erau adepți ai lui Jones.

Pe 17 noiembrie 1978, Ryan a zburat în Guyana cu o delegație de membri ai personalului, reporteri și rude îngrijorate ale membrilor Peoples Temple, pentru a investiga situația.

Ryan și delegația sa au fost primiți inițial cu căldură în Jonestown. Jones a vorbit cu reporterii, iar Ryan și ceilalți chiar au fost tratați omenește.

Unii membri ai Peoples Temple au vrut totuși să părăsească complexul, iar Ryan și delegația sa i-au escortat până la pista de aterizare din Port Kaituma, la doar o zi după sosirea lor.

Din păcate, Ryan, delegația sa și dezertorii Peoples Temple au fost prinși în ambuscadă de câțiva dintre adepții înarmați ai lui Jones.

Ryan, corespondentul NBC, Don Harris, cameramanul NBC, Bob Brown, fotograful de la San Francisco Examiner, Greg Robinson și dezertatorul Peoples Temple, Patricia Parks, au fost împușcați și uciși.

Întors la complex, Jones și-a pus în aplicare planul de „sinucidere revoluționară”, începând cu aproximativ 300 de copii, continuând cu ceilalți.

Peoples Temple

Peoples Temple – sinuciderea în masă din Guyana

Masacrul din Jonestown

A doua zi, oficialii din Guyana au descoperit consecințele îngrozitoare ale masacrului de la Jonestown.

Mai bine de 900 de oameni zăceau morți, inclusiv Jones, soția sa și majoritatea copiilor săi. Spre deosebire de majoritatea adepților săi, Jones nu consumase otrava, ci se împușcase în cap.

„Trebuie să-ți amintești că totul a început în anii ’60 și ’70. Societatea noastră era nesigură. Era o agresivitate constantă. Au avut loc revolte”, a declarat Thom Bogue, fost membru al Peoples Temple, pentru ABC News. „Și apoi vine Jim Jones care spune: „Aici e locul tău”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele