29 apr. 2023 | 09:05

Poți înțelege o senzație fără să o experimentezi vreodată? Ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Poți înțelege o senzație fără să o experimentezi vreodată? Ce au descoperit cercetătorii

Ai o perioadă grea la serviciu? Ai încercat să rezolvi o problemă spinoasă sau să treci printr-un program de antrenament greu? Pentru cei mai mulți dintre noi, acestea sunt întrebări pe care le înțelegem instinctiv – atât de mult încât nici măcar nu observăm limbajul metaforic folosit. Dar pentru oamenii născuți fără somatosenzație – capacitatea de a simți atingerea, durerea, presiunea, temperatura și propriocepția – acele fraze uzuale se credeau anterior a fi în esență de neînțeles.

O nouă lucrare de cercetare, totuși, sugerează că presupunerea poate fi greșită – și totul se datorează unui singur participant la studiu, poate literalmente unic.

„Kim este un dar”, a declarat Lenore Grenoble, profesor la Departamentul de Lingvistică al Universității din Chicago și coautor al lucrării, într-un comunicat.

„Putem testa cu ea lucruri pe care altfel nu le putem testa”.

Kim, care este cunoscută în studiu doar sub prenumele ei, s-a născut fără somatosenzație – îi lipsesc fibrele nervoase senzoriale care îi permit să-și simtă propriul corp. Asta o face incredibil de interesantă din punct de vedere neurobiologic:

„Pur și simplu nu a avut-o niciodată și asta este unic”, a explicat Grenoble.

Ce au descoperit cercetătorii despre senzație

Înseamnă că, pentru prima dată, cercetătorii au reușit să completeze golurile când vine vorba de modul în care oamenii percep metaforele bazate pe experiență. Știm deja, de exemplu, că oamenii orbi sau daltoniștii pot înțelege expresii precum „verde de invidie” sau „se simte albastru”, și că persoanele surde sau cu deficiențe de auz știu ce înseamnă că un model sau o culoare să fie „tare” – dar când vine vorba de vorbirea bazată pe somatosensație, pur și simplu nu au existat destui subiecți de testare precum Kim, pentru ca cercetătorii să-și testeze ideile.

„Toată lumea a avut o parte din această experiență”, a subliniat Grenoble.

„Unii oameni au pierdut-o, dar au o amintire din care să se inspire”.

Dar cu Kim, situația este foarte diferită. În timp ce cercetători precum Grenoble au presupus de mult că interpretăm metaforele somatosenzației pe baza experiențelor noastre cu acele sentimente fizice, performanța lui Kim într-un test de vocabular cu variante multiple a arătat că, cel puțin, aceasta nu este singura modalitate de a înțelege aceste fraze.

„Expresii precum „conducerea unei afaceri grele” sunt extensii de cuvinte care au o rădăcină foarte senzorială”, a spus Peggy Mason, profesor de neurobiologie la Universitatea din Chicago și primul autor al lucrării.

Specialistă în empatie și alte comportamente pro-sociale, Mason lucrează cu Kim din 2014 pentru a investiga cât de diferită este experiența ei despre lume și limbaj față de normă.

Și răspunsul la asta, se pare, „nu este atât de diferit până la urmă”. Peste 80 de întrebări de testare scurte descrise fie prin expresii tactile, fie non-senzoriale, Kim a avut rezultate la fel de bune sau mai bune decât două grupuri de control la identificarea expresiilor corecte pentru situație.

„Din moment ce Kim nu are somatosenzație, ne-am întrebat cu adevărat cum s-ar descurca cu asta”, a explicat Mason.

„Dar vedem că, deși experiențele senzoriale ar putea fi foarte importante pentru mulți oameni, nu sunt necesare. Poți învăța și asta”.

În loc să intuiască sensul prin experiență, se pare că Kim se bazează pe definiții lingvistice bazate pe informații de la alții: „Mă gândesc destul de literalmente la cuvinte”, a spus ea, „în special cuvintele despre, așa cum știi tu, senzații și lucruri de genul acesta”.

Nu este un sistem sigur, dar este un indiciu crucial în întrebarea „cum înțelegem metaforele bazate pe simț?”.