Piedone a fost achitat și eliberat. Primele declarații, după ieșirea din Penitenciarul Jilava, în aplauzele susținătorilor. ”Voi fi repus în funcție, nu voi cere despăgubiri” – Update
Cristian Popescu Piedone a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Fostul primar al Sectorului 4, condamnat în mai 2022 în dosarul Colectiv, va fi eliberat din închisoare după un an și o lună din sentința de patru ani ce îi fusese dată. Decizia este definitivă.
Cristian Popescu Piedone, eliberat
Update miercuri, 21 iunie 2023, ora 15:45. Cristian Popescu Piedone a ieșit din Penitenciarul Jilava și a făcut primele declarații.
”M-am rugat la Dumnezeu să audă rugile mele, să se facă dreptate și să deschidă ochii judecătorilor. (…) Există o speranță în România pentru dreptate. Eu am vrut de la început să răspund pentru păcatele mele, din păcate am răspuns pentru altcineva. (…)
Nu voi cere despăgubiri morale. N-am nevoie. Voi fi repus în funcție, voi duce sectorul până la capăt, mă voi gândi ce e de făcut în viitorul meu”, a spus Piedone, în aplauzele susținătorilor săi.
”În închisoare m-am eliberat, nu m-am încarcerat. M-am putut odihni și gândi și să-mi pun planurile în ordine. Condițiile din închisori… Nu vreau să ajungă nimeni aici, dar sunt cu bun simț dacă ai bun simț. Ești respectat dacă respecți.
Am ieșit la muncă, am muncit fără probleme. Mi-am luat recompense, am fost la cursuri.
Dacă copiii mei erau acolo în acea seară și mureau susțineam în continuare că sunt nevinovat. Le înțeleg furia (părinților victimelor, n.r.). (…) Am conștiința curată, nu aveam ce să previn eu.”, a mai spus Cristian Popescu Piedone.
Update miercuri, 21 iunie 2023, ora 14:37. Cristian Popescu Piedone este așteptat să iasă din Penitenciarul Jilava. Fostul primar va fi întâmpinat de câteva zeci de persoane care s-au adunat deja în fața închisorii. Printre acestea se numără fiul său, angajați ai primăriei și alți susținători.
Știrea inițială:
Piedone, achitat după recursul în casație
În afară de achitare și „punerea de îndată în liberare”, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca fostul primar al Sectorului 4 și al Sectorului 5 să nu mai plătească cheltuielile judiciare către stat.
Pe de altă parte, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins celelalte recursuri în casație depuse în dosarul Colectiv și a hotărât ca unul dintre patronii Colectiv, Alin Anastasescu, pirotehnistul Cristian Niță și pompierii George Petrică Matei și Antonia Radu să rămână la închisoare.
”Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare:
În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat.
Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză”, arată minuta ÎCCJ.
Sentința inițială a fostului primar, dublă față de cea pe care a început să o execute
Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, pe 12 mai, anul trecut, la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu. Această sentință a fost scăzută la jumătate faţă de condamnarea inițială de 8 ani şi 6 luni de închisoare ce fusese pronunțată de Tribunalul Bucureşti.
Atunci, pe lângă reducerea sentinței, Piedone s-a ales și cu scoaterea sa de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului din clubul Colectiv.
Cristian Popescu-Piedone a fost acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile referitoare la controlul după emiterea autorizaţiilor.
Patronii clubului Colectiv au primit între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au primit câte 8 ani şi 8 luni închisoare. Director al firmei de artificii, Cristian Niţă, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni cu suspendare.