30 ian. 2023 | 09:22

Orașul din România care nu se mai oprește din dezvoltare: a depășit orașe importante din Europa la bogăție

ACTUALITATE
Orașul din România care nu se mai oprește din dezvoltare: a depășit orașe importante din Europa la bogăție

Clujul este orașul care e mai bogat decât alte orașe importante din Europa. Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice.

Reuters a analizat recuperarea decalajului economic dintre România și statele vecine. Economia României ar urma să depăşească în acest an economiile statelor vecine care stagnează, ajutată fiind de fondurile europene, de o monedă stabilă şi de investiţiile străine, ce sunt stimulate în parte şi de relocarea activităţilor din Rusia şi Ucraina.

Orașul bogat din România: Cluj

Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o expansiune de 3,1%, în timp ce chiar și previziunile Comisiei Europene de creștere de 1,8% ar plasa România cu mult înaintea Poloniei – în creștere cu 0,7% – și a Ungariei, confruntându-se cu o încetinire și o inflație vertiginoasă. Aceasta urmează unui deceniu în care România – de mult una dintre cele mai sărace țări din Europa și împovărată cu o reputație de corupție – s-a apropiat în liniște de semenii săi, pentru a deveni a doua economie ca mărime a Europei de Est, după Polonia.

Conform Reuters, România a devenit a doua mare economie din Europa de Est, după Polonia. Astfel, reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitană (ZM) Cluj, în colaborare cu partenerii de la Banca Mondială, au comparat PIB-ul per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) al ZMC, cu cel al unor zone metropolitane similare din Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Așadar, potrivit Adevărul, ZM Cluj (formată din municipiul Cluj-Napoca și 19 comune învecinate) a depășit, încă din 2019, zonele metropolitane constituite în jurul orașelor asemănătoare din țările amintite.

Mai exact, PIB-ul per capita al ZM Cluj a fost, în 2019, conform Eurostat, 29.800 de euro, în timp ce PIB-ul Cracoviei (al treilea oraș din Polonia după capitală la capitolul dezvoltare economică) a fost 28.300 de euro. ZM Cluj a depășit și zona metropolitană a celui de-al doilea oraș ca mărime din Cehia, Brno, care a avut PIB-ul per capita 27.500 de euro.