29 ian. 2023 | 21:22

Marele oraş din România care rămâne fără populație. Situaţia e îngrijorătoare, unde pleacă locuitorii lui

ACTUALITATE
Marele oraş din România care rămâne fără populație. Situaţia e îngrijorătoare, unde pleacă locuitorii lui

Un cunoscut oraș din România începe să rămână fără populație. În ciuda declarației edilului că este doar „o falsă opinie”, statisticile arată cifre îngrijorătoare. Află care este orașul din care tot mai mulți oameni aleg să plece.

Specialiștii afirmă că un mare oraș care este și reședință de județ din estul României riscă să rămână fără populație. În anul 2002, orașul Focșani care este reședință de județ în Vrancea, reușea să depășească un record din punct de vedere al populației, astfel că cifrele oficiale arătau peste 100.000 de locuitori.

Un oraș aflat în dezvoltare, forfota locuitorilor care plecau la lucru către fabricile ceaușiste încă în stadiul de funcționare, aglomera străzile. În ciuda faptului că investițiile străinilor întârziau să apară, locuitorii orașului reușeau să mențină un echilibru al societății din punctul de vedere al locurilor de muncă, însă asta nu avea să dureze prea mult.

La un deceniu distanță, în anul 2012, orașul Focșani înregistra o depopulare de 28 de puncte procentuale, astfel că în oraș se mai aflau doar 73.868 de locuitori. Pierderea a fost una imensă, de aproape 30.000 de locuitori, având în vedere că la nivelul județului Vrancea, scăderea populației totale a fost de 47.000 de persoane.

Piata Unirii din Focsani

Piata Unirii din Focșani (Foto: Wikipedia)

Orașul Focșani rămâne fără populație de la un an la altul

Această depopulare a fost un record pentru țara noastră, având în vedere că în alte orașe, numărul populației a crescut. O explicație ar putea consta în prăbușirea economică a orașului, lucru care a determinat tot mai mulți locuitori să se reorienteze către alte orașe din România, dar și mai mulți, către o viață peste hotare.

În prezent, orașul Focșani numără 75.182 de locuitori. Edilul orașului, Cristi Misăilă, afirma în urmă cu aproape 3 ani că românii nu mai aleg calea străinătății și că, de fapt, aceștia aleg să se întoarcă în țară datorită măririi salariilor de către partidul PSD, acestea ajungând să fie comparabile cu cele din Europa.

“Este o falsă opinie a dumneavoastră că cetăţenii din Focşani părăsesc ţara. Spun cu toată convingerea că sunt foarte mulţi cetăţeni care revin în ţară şi sunt bucuroşi pentru că administraţia publică locală şi judeţeană se preocupă de crearea unor condiţii de viaţă mult mai bune şi prin guvernarea PSD salariul minim pe economie a crescut considerabil, ajungând să fie comparabil cu salariile din ţările unde au lucrat, ceea ce face mult mai atractivă viaţa în România”, spunea în trecut primarul Cristi Misăilă.

Spre surprinderea primarului, cifrele vorbesc de la sine, astfel că estimările sale nu au fost tocmai pe măsura așteptărilor.