20 mart. 2023 | 07:30

Obligatoriu pentru toți românii care stau la bloc: amenzi de până la 100.000 de lei pentru o practică surprinzător de comună în România

ACTUALITATE
Obligatoriu pentru toți românii care stau la bloc: amenzi de până la 100.000 de lei pentru o practică surprinzător de comună în România

Deși majoritatea proprietarilor de apartamente se gândesc în mod previzibil că sunt proprietari pe casa lor, cât timp locuința ta face parte dintr-un bloc, există o serie stufoasă de particularități legislative pe care trebuie să le ai în vedere. Nu de alta, dar ești pasibil de amenzi care pot ajunge chiar și până la 100.000 de euro.

Foarte mulți români, în momentul în care se gândesc să-și renoveze locuința, cumpără materiale, aduc ”un băiat” și se apucă de treabă. Din păcate, această practică neglijează pași importanți legați de autorizarea lucrărilor de renovare și, mai ales, de verificarea a consecințelor unor lucrări precum distrugerea unor pereți din apartament, pereți care ar putea fi de rezistență. Pe lângă obținerea unei autorizații de construcție, există lucrări care necesită aprobarea expresă a asociației de proprietari. Neglijezi acești pași? Din nou, ești pasibil de amendă.

Ce spune legea despre renovarea apartamentului

Conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, dacă o lucrare din apartamentul propriu afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural al construcției, atunci ea nu se poate face decât cu toate documentele necesare: proiect, certificat de urbanism, autorizație de construcție și nu numai. Dacă te gândești să îți închizi balconul sau să modifici compartimentarea locuinței, ai nevoie de următoarele documente, conform datelor obținute de Antena 3:

  • memoriu de arhitectură;
  • releveu;
  • propunerea de compartimentare/desființare, pentru lucrările ce vizează compartimentarea interioară; propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor, pentru lucrările aferente acestora;
  • avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spațiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcțiune.

Situația este una semnificativ mai complexă în situația în care vorbim de un imobil încadrat în categoria monumentelor istorice. Atunci, autorizația de construcție este obligatorie. Singurele operațiuni care se pot efectua fără sunt zugrăvelile exterioare, cu condiția să nu modifice elemente de fațadă și/sau culorile originale.

Cele mai mari amenzi în România, între 1000 și 100.000 de lei se pot aplica pentru lipsa autorizației de construire în situații cu potențial de risc ridicat, precum dărâmarea pereților. Nu de alta, dar aceasta poate afecta serios structura de rezistență a blocului, iar aprecierea impactului operațiunii asupra construcției poate fi stabilit doar de către un specialist, independent de dimensiunea peretelui. Ca referință, cricine din bloc poate sesiza primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcții și primirea amenzii este aproape garantată. Din momentul recepției amenzii, dacă decizi să continui lucrările fără obținerea autorizației în prealabil, te poți alege cu dosar penal.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele