15 mart. 2023 | 13:02

Oamenii vor deveni nemuritori până în 2030: previziunea omului de știință care a șocat o lume întreagă

ACTUALITATE
Oamenii vor deveni nemuritori până în 2030: previziunea omului de știință care a șocat o lume întreagă

Kurzweil are un istoric de a-și face predicțiile corecte. Informaticianul Ray Kurzweil a stabilit o cronologie foarte specifică pentru când umanitatea va atinge nemurirea, iar inteligența artificială (AI) va ajunge la singularitate.

Vestea bună, dacă previziunile lui se dovedesc a fi corecte, este că trebuie doar să treci în următorii șapte ani pentru a avea șansa de a trăi pentru totdeauna.

Kurzweil are un istoric rezonabil de a face predicții despre tehnologie, prezicând corect în 1990 că un computer va învinge campionii mondiali umani la șah până în anul 2000, creșterea computerelor portabile și a smartphone-urilor, trecerea la mai multă tehnologie fără fir și a prevăzut chiar explozia internetului, înainte ca asta să fie evident pentru toată lumea.

Vom deveni nemuritori?

În 2010, el și-a revizuit chiar propriile predicții de 20 de ani înainte pentru a vedea cum se descurcă. El susține că din cele 147 de predicții pe care le-a făcut în 1990 cu privire la anii care au precedat 2010, 115 s-au dovedit a fi „în întregime corecte”, în timp ce alte 12 au fost în esență corecte și doar trei au fost complet greșite.

Așa că, în timp ce pretențiile de nemurire sunt îndrăznețe (și, să recunoaștem, probabil greșite), ele cel puțin nu ar trebui respinse de tot. Kurzweil a făcut predicții îndrăznețe ca aceasta de ceva timp, apropiindu-se remarcabil de datele pe care le-a stabilit inițial.

„2029 este data consecventă pe care am prezis-o pentru când o inteligență artificială va trece un test Turing valid și, prin urmare, va atinge niveluri umane de inteligență”, a spus Kurzweil pentru Futurism în 2017.

„Am stabilit data 2045 pentru „singularitate”, care este momentul în care noi ne vom multiplica inteligența eficientă de un miliard de ori prin fuziunea cu inteligența pe care am creat-o”.

În ceea ce privește nemurirea, Kurzweil consideră că până în anul 2030, vom putea „avansa speranța de viață umană” cu „mai mult de un an în fiecare an”. O parte din aceasta – progresul în sine către singularitate 15 ani mai târziu – va vedea nanoboții curgând prin fluxul nostru sanguin, făcând reparații și conectându-ne creierul de cloud. Când se întâmplă acest lucru, vom putea trimite videoclipuri sau e-mailuri direct din creierul nostru, precum și să ne facem copii de rezervă.

Pentru Kurzweil, singularitatea nu este ceva de temut, ci ceva care îi va îmbunătăți pe oameni, făcându-ne, în cele din urmă, „asemeni lui Dumnezeu”.