Oamenii fac copii mai târziu și fertilitatea scade. Până în 2050, jumătate dintre cupluri vor folosi tehnologia artificială pentru a face copil
Una din șase persoane la nivel global se confruntă cu probleme de fertilitate, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Acest lucru a alimentat cererea de noi tehnologii care pot ajuta oamenii să conceapă.
Tehnologiile care ajută oamenii să se reproducă iau avânt
„Nu este un secret faptul că oamenii fac copii mai târziu în viață”, a declarat Camila Caso, anterior director de platformă la Recharge Capital.
„Până în 2050, aproximativ 50% dintre cupluri vor folosi un fel de tehnologie artificială pentru a avea un copil, la alegere.”
Startup-urile care activează în acest sector oferă totul, de la servicii de fertilizare in vitro și congelare de ovule și spermă, până la servicii de îngrijire a sarcinii, consultații de fertilitate și tratamente de planificare familială.
„Deși este dificil să se fixeze o singură cifră pentru dimensiunea sectorului tehnologiilor de reproducere și fertilitate din Europa, cu siguranță a existat o creștere semnificativă pe întreaga piață”, a declarat Sasha Astafyeva, partener la Atomico.
În 2021, investitorii au vărsat o sumă record de 3,76 miliarde de dolari în startup-uri din domeniul tehnologiei de reproducere la nivel global, conform datelor Pitchbook.
În 2022, această sumă s-a diminuat la 1,61 miliarde de dolari, în concordanță cu un declin mai larg al finanțării startup-urilor. În 2023, până în prezent, startup-urile au obținut 623 de milioane de dolari.
Start-up-urile care investesc în tehnologiile pentru reproducere
Printre exemple se numără TMRW, finanțată de Peter Thiel, care a proiectat un instrument robotic pentru a automatiza înghețarea ovulelor. Anul acesta, Kindbody – care a înființat clinici cu tehnologie pentru fertilitate și ginecologie – a strâns 100 de milioane de dolari la o evaluare de 1,8 miliarde de dolari.
Investitorii văd, de asemenea, o oportunitate în startup-urile care pot oferi servicii greu accesibile în SUA după anularea hotărârii Roe vs. Wade. Fondatorii din industria fertilității îmbrățișează această schimbare și se instalează în afara SUA, în special în Europa și Asia, a declarat Caso.
Startup-ul oferă beneficii care variază de la subvenții pentru congelarea ovulelor, FIV, maternitate surogat și adopție și își propune să folosească cei 4 milioane de dolari în numerar din 2022 pentru a-și mări numărul de angajați și a se extinde în Europa.