08 iul. 2023 | 08:06

Oamenii de știință sunt intrigați de „gaura gravitațională” de la fundul Oceanului Indian: ce au descoperit

ACTUALITATE
Oamenii de știință sunt intrigați de

Adânc sub Oceanul Indian, există o „gaură gravitațională” uriașă de peste un milion de mile pătrate, o depresiune în scoarța terestră care i-a nedumerit pe oamenii de știință de zeci de ani.

Deși din punct de vedere tehnic nu este o gaură convențională, geofizicienii au folosit termenul pentru a desemna o zonă concentrată în care efectele gravitației Pământului sunt mult mai mici decât media. Acum, oamenii de știință s-ar putea să-și fi dat seama cum a apărut această depresiune misterioasă – o privire fascinantă în evoluția geologică antică și uneori contraintuitivă a planetei noastre.

Gaura din Oceanul Indian

Deoarece planeta noastră este departe de a fi o sferă perfectă – polii săi sunt plați, în timp ce există umflături care căptușesc ecuatorul său – atracția gravitațională variază în funcție de locație.

Oamenii de știință au cartografiat aceste efecte pentru a crea „geoidul” Pământului, după cum explică Scientific American, o hartă care exagerează vizual aceste adâncituri și văi gravitaționale.

O înclinare, numită Geoid Low (IOGL), din Oceanul Indian, a atras atenția cercetătorilor încă de la prima sa descoperire, în 1948. Într-un nou studiu publicat în Geophysical Research Letters, Institutul Indian de Știință din Bangalore, Attreyee Ghosh și studentul doctorat Debanjan Pal au examinat gaura, constatând că nivelul oceanului din jur este cu aproape 350 de metri mai jos decât media globală.

După ce s-au rulat diverse modele computerizate despre modul în care regiunea s-a schimbat în ultimele 140 de milioane de ani, echipa a ajuns la concluzia că IOGL ar fi putut fi rezultatul masei uriașă din mantaua Pământului care pândește la mai mult de 600 de mile sub Africa. fiind împins sub Oceanul Indian.

În mod fascinant, geologii cred că aceasta a fost formată din rămășițele fundului mării unui ocean antic, numit Oceanul Tethys, care se afla între două supercontinente, numite Laurasia și Gondwana, cu peste 200 de milioane de ani în urmă. Mai târziu, Oceanul Indian a fost creat, cu aproximativ 120 de milioane de ani în urmă, când Gondwana s-a mutat spre nord în acest ocean antic.