09 iun. 2023 | 19:19

Oamenii de știință dezvoltă o cameră controlată de la distanță, în formă de pastilă, pentru a diagnostica problemele digestive

ACTUALITATE
Oamenii de știință dezvoltă o cameră controlată de la distanță, în formă de pastilă, pentru a diagnostica problemele digestive

Această cameră ar putea duce la o alternativă mai simplă la procedurile de endoscopie.

Endoscoapele cu capsule video ingerabile există de ceva vreme, dar sunt foarte limitate și nu pot fi controlate de medici, bazându-se în întregime pe gravitație și pe sistemul digestiv pentru mișcare. Este posibil ca cercetătorii să fi depășit această limitare, prin dezvoltarea unei capsule în formă de pastilă care permite controlul de la distanță, așa cum a anunțat GW School of Medicine & Health Sciences.

Această tehnologie le permite medicilor să conducă o capsulă video în miniatură, numită NaviCam, în tot sistemul digestiv, pentru a vizualiza și fotografia zonele cu probleme potențiale, oferind o alternativă la endoscopia tradițională. Folosește un magnet extern și joystick-uri în stilul jocurilor video pentru mișcare.

Cum se va face endoscopie cu o cameră de filmat

„O endoscopie tradițională este o procedură invazivă pentru pacienți, ca să nu mai vorbim că este costisitoare din cauza necesității de anestezie și a timpului liber de la muncă”, a spus Andrew Meltzer, profesor de Medicină de Urgență la GW School of Medicine & Health Sciences.

„Capsulele controlate magnetic ar putea fi folosite ca o modalitate rapidă și ușoară de a detecta problemele de sănătate în tractul gastro-intestinal superior, cum ar fi ulcere sau cancer de stomac”.

Această tehnologie este încă în faza de testare, deși rezultatele au fost pozitive. Meltzer și colegii săi de la compania de tehnologie medicală AnX Robotica au efectuat un studiu pe 40 de persoane și au descoperit că medicii pot controla cu precizie capsula în toate părțile majore ale stomacului, cu o rată de vizualizare de 95% de succes. Acești pacienți au suferit, de asemenea, o endoscopie tradițională pentru a confirma că această cameră nu a ratat nicio leziune cu risc ridicat.

Beneficiile potențiale pentru pacienți sunt variate, deoarece camera este proiectată pentru a detecta sângerări, inflamații și leziuni. De asemenea, poate transmite automat videoclipuri și imagini pentru o revizuire ulterioară. Studiul oficial indică faptul că utilizarea unei capsule cu cameră nu prezintă riscuri pentru sănătate, deși tehnologia nu permite biopsiile, deoarece se degradează în interiorul corpului. Cercetătorii notează că acest program de testare pilot este încă în fazele de început și un „proces mult mai mare cu mai mulți pacienți” este la orizont.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele