12 aug. 2023 | 14:36

Oameni care au schimbat lumea pentru totdeauna: geniile fără de care planeta noastră ar fi arătat altfel astăzi

ACTUALITATE
Oameni care au schimbat lumea pentru totdeauna: geniile fără de care planeta noastră ar fi arătat altfel astăzi

Ce face ca o persoană să fie influentă? În ziua de azi, ai putea spune că numărul de urmăritori de pe rețelele sociale. Dar pe vremuri, era vorba despre calitate, nu cantitate.

Geniile care au avut un impact de durată asupra lumii, ale căror lucrări au fost citite de oameni din toate părțile lumii, chiar și după moartea lor și care și-au făcut loc în programele școlare ce vor fi studiate până la sfârșitul lumii merită să fie menționați.

Să aruncăm o privire la câțiva dintre oamenii istorici care și-au pus amprenta asupra societății – fie în politică, tehnologie sau cultură – și au devenit nume cunoscute. Această listă nu este completă în niciun caz, dar este un loc bun de început dacă dorești să afli mai multe despre cei mai influenți oameni din toate timpurile.

Martin Luther King, Jr.

Ori de câte ori vorbești despre oameni influenți, este greu să nu-l menționezi pe Martin Luther King Jr. Liderul pentru drepturile civile a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale secolului XX, un ministru care a luptat pentru egalitatea rasială și este cel mai bine cunoscut pentru discursul „I Have a Dream”, de la Marșul din 1963, la Washington. A fost asasinat în 1968, dar moștenirea sa continuă prin discursurile și acțiunile sale care au contribuit la formarea opiniilor lumii despre lupta pentru egalitate.

Martin Luther King

Martin Luther King, JR.

Albert Einstein, unul dintre cei mai remarcabili oameni de știință din istorie, și-a dezvoltat teoria relativității la vârsta de 37 de ani. Nimeni nu a revoluționat fizica precum el. A câștigat un premiu Nobel pentru fizică în 1921 pentru serviciile oferite fizicii teoretice și, mai ales, pentru descoperirea legii efectului fotoelectric.

alber einstein scrisoare despre Dumnezeu

Albert Einstein

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite, a fost un om care a trăit pentru ceea ce credea. El a fost liderul de care țara avea nevoie, într-una dintre cele mai întunecate vremuri din istoria americană. A condus Uniunea la victoria asupra Confederației și a abolit sclavia cu Proclamația de Emancipare, care l-a făcut unul dintre cei mai iubiți președinți ai Americii.

Abraham Lincoln (Foto Getty Images)

Abraham Lincoln (Foto: Getty Images)

Nikola Tesla

Nikola Tesla a fost un inventator, inginer și fizician care a contribuit în mod semnificativ la știința și tehnologia electrică, în timp ce lucra cu Thomas Edison – deși relația lor agitată de muncă cauzată de ideologii conflictuale este binecunoscută, iar cei doi oameni de știință au luat-o pe căi diferite ulterior definitiv. Cea mai semnificativă contribuție a lui Tesla la lume a fost invenția sa a curentului alternativ, o tehnologie revoluționară care a făcut ca transmiterea energiei electrice pe distanțe lungi să fie mult mai ieftină.

Nikola Tesla

Nikola Tesla

Nelson Mandela

Nu toți eroii poartă pelerine. Uneori, poartă zâmbete, iar Nelson Mandela a devenit o marcă înregistrată a liderului carismatic. Pentru un bărbat care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru că s-a opus sistemului crud de apartheid din Africa de Sud, a avut puterea de a-și ghida țara către eliberare și a devenit o inspirație pentru milioane de oameni. Nu există cum să nu-l menționăm printre cei mai importanți oameni din istorie.

Nelson Mandela

Nelson Mandela

Frații Wright

Orville și Wilbur Wright au fost pionierii aviației care au inventat, construit și decolat primul avion cu motor din lume, în 1903, la Kitty Hawk, Carolina de Nord. Invenția lor a deschis calea pentru aviația comercială modernă așa cum o cunoaștem astăzi. Faptul că cei doi frați erau ingineri mecanici autodidacți a făcut impactul lor asupra lumii și mai incredibil.

Frații Wright

Frații Wright

Benjamin Franklin

Singurul părinte fondator american care a semnat toate documentele cheie ce au stabilit oficial Statele Unite ale Americii ca națiune, a fost printre autorii principali ai Declarației de Independență. Neobosit de inovator, capabil și înțelept, el a jucat, de asemenea, un rol esențial în crearea sistemului poștal din SUA, a tijei de iluminat și a aparatelor bifocale, printre alte invenții.

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin

Galileo Galilei

Este destul de greu să înțelegi chiar și acum astronomia de bază. Imaginează-ți că încerci să afli singur regulile. Inteligența și creativitatea lui Galileo, Copernic și a celorlalți din domeniu sunt uluitoare.

Galileo Galilei

Galileo Galilei

Mahatma Gandhi

„Tatăl Indiei” și unul dintre cei mai cunoscuți pacifiști de până acum, Gandhi a folosit cu succes rezistența nonviolentă, ca formă de protest împotriva dominației coloniale britanice în India – o mișcare ce a devenit cunoscută sub numele de Satyagraha („forța adevărului”, în sanscrită). Influența lui Gandhi asupra mișcărilor pentru drepturile civile din întreaga lume este încă profund simțită și astăzi.

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi

Socrate

Se știe puțin despre viața lui, cu excepția a ceea ce autorii clasici – în special studenții săi, Platon și Xenofon – au scris despre el. Totuși, ne place să credem că cea mai notabilă abilitate a lui a fost să-i facă pe oameni să se simtă ca și cum ar fi cea mai proastă persoană din cameră. Este considerat la scară largă drept unul dintre cei mai înțelepți oameni ai tuturor timpurilor și este creditat drept fondatorul filozofiei occidentale. În ciuda acestui fapt, opiniile și personalitatea lui i-au adus multă ură în Atena, până la punctul în care a fost condamnat la moarte.

Socrate

Socrate