23 iun. 2023 | 09:42

O adolescentă anglo-saxonă a fost ”readusă la viață” de oamenii de știință: legătura dintre criminalistică și istorie

ACTUALITATE
O adolescentă anglo-saxonă a fost ”readusă la viață” de oamenii de știință: legătura dintre criminalistică și istorie

Fața unei adolescente anglo-saxone a fost reconstruită recent de oamenii de știință, pentru a fi ulterior expusă publicului.

Descoperite în timpul unei săpături la Trumpington Meadows din Cambridge, detaliile găsite la fața locului au dezvăluit că, cel mai probabil, adolescenta în cauză a fost o persoană importantă pe timpul vieții sale.

Fața adolescentei este expusă la Beneath Our Feet: Archaeology of the Cambridge Region încă din data 21 iunie 2023 și va rămâne acolo până în 14 aprilie 2024.

Noua expoziție de la Muzeul de Arheologie și Antropologie din Cambridge va găzdui și o cruce de aur găsită în mormânt, la gâtul fetei, cunoscută sub numele de „Trumpington Cross”. Este una dintre cele cinci cruci de acest fel găsite vreodată în Anglia.

Cum i-au reconstruit fața

Reconstrucția a fost posibilă datorită analizei craniului și utilizează măsurători din resturi scheletice pe care le combină cu date despre adâncimea țesuturilor pentru diferite sexe și etnii, în acest caz, o femeie caucaziană.

Folosindu-se de aceste informații, artistul criminalist Hew Morrison a reușit să creeze o variantă, dezvăluind caracteristicile unice ale aspectului tinerei.

„A fost interesant să-i văd fața cum prinde viață”, a spus Morrison, într-un comunicat. „Ochiul ei stâng era puțin mai jos, cu aproximativ o jumătate de centimetru decât ochiul drept. Acest lucru ar fi fost destul de vizibil în pe timpul vieții sale”, a adăugat artistul.

O analiză ulterioară a reușit, în egală măsură, să dezvăluie perspective interesante despre dieta ei și despre modul în care aceasta s-a schimbat dramatic după o mutare din Alpi în Anglia, când avea aproximativ șapte ani.

„Știm acest lucru datorită unei ciudățenii a tafonomiei criminalistice care duce cu adevărat la bază idiomul ești ceea ce mănânci”, au spus, de asemenea, oamenii de știință.

În mod clar, acesta este un pas în față, în ceea ce privește reconstrucția criminalistică, iar transpunerea metodei în istorie s-ar putea să dea roade spre ilustrarea unor timpuri pe care nu le-am trăit.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele