17 oct. 2023 | 11:58

Noul ”atlas al celulelor creierului” a fost publicat Care este importanța lui, ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Noul ”atlas al celulelor creierului” a fost publicat Care este importanța lui, ce spun oamenii de știință

Oamenii de știință au dat publicității, într-o colecție de 24 de articole publicate în trei reviste, noul „atlas al celulelor creierului”. Spre deosebire de precedentul, acesta este mult mai detaliat, atât pentru creierul uman, cât și pentru cel de primate non-umane și are o importanță excepțională pentru viitorul psihiatriei și neurologiei.

Ce este un atlas al celulelor creierului

Într-o colecție de 24 de lucrări publicate în trei reviste, un consorțiu internațional de oameni de știință a dezvăluit noul atlas al celulelor ale creierului excepțional de detaliat.

Această lucrare masivă face parte dintr-un proiect cu obiective și mai ample și ar putea fi poarta de intrare către o nouă generație de tratamente pentru tulburările psihiatrice și neurologice.

Un atlas celular este o hartă a tuturor diferitelor tipuri de celule dintr-un țesut, organ sau un întreg organism. Ideea este similară cu inspirația din spatele inițiativelor uriașe de cartografiere genetică, cum ar fi Proiectul Genomului Uman – pentru a înțelege cum funcționează organismele, cum pot merge prost lucrurile și cum le putem trata atunci când o fac, avem nevoie de o înțelegere cuprinzătoare a ceea ce sunt ele și din ce sunt compuse.

Citește și: Descoperire uimitoare în știință: originile antice ale celulelor creierului, găsite în creaturi de acum 800 de milioane de ani

De când primul genom uman a fost dezvăluit în 2003, tehnologia a evoluat spectaculos. Chiar în acest an, am văzut lansarea primului pangenom, care încearcă să încorporeze diversitatea întregii noastre specii, precum și secvența completă mult așteptată a cromozomului Y uman.

Care este importanța noii lucrări

Când vine vorba de un atlas al celulelor creierului, aceste noi versiuni nu sunt primele. Există un efort internațional în curs pentru cartografierea diversității tipurilor de celule umane în scopul de a crea„ atlasul de celule umane”, în totalitatea sa.

În 2020, oamenii de știință chinezi au detaliat compoziția celulară a tuturor organelor umane majoreun mare pas înainte în acest domeniu.

Atlasele celulare pentru alte organisme au fost create și în cadrul proiectelor de cercetare care au condus la rezultate inovatoare, de la o mai bună înțelegere a modului în care a evoluat creierul uman, până la similitudinea surprinzătoare dintre calamari și câini.

Citește și: Câte celule sunt în trupul uman, de fapt. Numărul lor te va ului, ce spun oamenii de știință

Actualul atlas al celulelor creierului identifică asemănări şi diferenţe în organizarea celulelor şi în modul în care sunt reglate genele în creierul uman şi în cel al primatelor non-umane.

Această înţelegere a structurii creierului permite o cunoaştere mai profundă a bazei celulare a funcţiei şi disfuncţiei cerebrale, deschizând drumul către o nouă generaţie de terapii de înaltă precizie pentru persoanele care suferă de probleme mintale şi alte tulburări cerebrale, potrivit Institutului Naţional de Sănătate (NIH) din Statele Unite.

Impactul asupra psihiatriei și neurologiei

„Cartografierea peisajului celular al creierului este un pas esenţial către înţelegerea modului în care funcţionează acest organ vital în sănătate şi în boală”, a declarat Joshua A. Gordon, directorul Institutului Naţional de Sănătate Mintală din SUA.

„Aceste noi atlase detaliate ale celulelor din creierul uman şi ale creierului primatelor non-umane oferă o fundaţie pentru conceperea unor noi terapii îndreptate către celulele şi circuitele specifice din creier implicate în tulburările cerebrale”, a mai spus Gordon.

Studiile sunt rezultatul muncii desfăşurate de oameni de ştiinţă din întreaga lume în cadrul aşa-numitei BRAIN Initiative (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) – Cell Census Network (BICCN), un consorţiu de centre din Statele Unite şi Europa care, începând din 2014, a lucrat la caracterizarea tipurilor de celule şi a funcţiilor acestora, în creierul oamenilor, al primatelor non-umane, dar şi al rozătoarelor.

Citește și: Scanarea ochilor și legătura uimitoare cu boala Parkinson. Ce au descoperit cercetătorii, cu cât timp înainte poate fi diagnosticată

Creierul uman este format din 86 de miliarde de neuroni şi un număr similar de celule non-neuronale. Cercetătorii au caracterizat deocamdată peste 3.000 de tipuri de celule ale creierului uman, dezvăluind caracteristici care disting oamenii de alte primate.

Oamenii de ştiinţă anticipează că identificarea celulelor creierului într-un asemenea detaliu le va permite să identifice tipurile de celule cele mai afectate de mutaţii specifice care cauzează boli neurologice.

Dar, într-un sens mai larg, noul atlas al celulelor creierului va deschide noi porți pentru înțelegerea modului în care milioane de neuroni lucrează împreună pentru a forma o reţea ce stă la baza a ceea ce constituie o fiinţă umană: gândurile, emoţiile şi comportamentele.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele