Descoperire uimitoare în știință: originile antice ale celulelor creierului, găsite în creaturi de acum 800 de milioane de ani
Originile antice ale celulelor creierului au fost găsite în creaturi de acum 800 de milioane de ani.
Elementele de bază ale celulelor creierului nostru au început să se formeze pe vremea când strămoșii noștri erau încă o colecție de celule animale care curgeau prin adâncurile oceanului.
Cercetătorii din Spania și Germania au descoperit caracteristici ale celulelor secretoare specializate la animale simple numite placozoare, care le-ar putea identifica ca un preludiu al neuronilor din alte organisme.
Ce au descoperit cercetătorii despre creierul uman
Aproximativ de dimensiunea unui grăunte de nisip, aceste creaturi de bază nu au organe, constând din puțin mai mult decât o colonie de diferite tipuri de celule. Așa cum fac și astăzi, placozoarele au vânat odată microbi și au „răsfoit” alge în adâncurile calde ale mărilor, în urmă cu 800 de milioane de ani. Pentru a realiza această performanță, ele se bazează pe celulele care ajută la coordonarea corpului lor.
Biologul celular Sebastián Najle și colegii săi au descoperit că aceste așa-numite celule peptidergice au o serie de trăsături ciudat de similare cu celulele cărora le datorăm inteligența noastră.
„Am fost uimiți de legături!”, exclamă Najle.
„Celulele peptidergice placozoare au multe asemănări cu celulele neuronale primitive, chiar dacă nu sunt încă acolo”.
O analiză genetică și screening-uri microscopice au dezvăluit că aceste celule au coordonat comportamentul animalului mic prin eliberarea semnalelor peptidice, la fel ca neuronii. Cercetătorii au identificat 14 tipuri diferite de celule peptidice la micile animale marine. Comparând țesuturile din patru specii cunoscute de placozoa, precum și cu alte animale timpurii, echipa a descoperit că aceste celule au chiar unele dintre aceleași gene ca și neuronii noștri.
Dar le lipsesc alte componente specializate pe care neuronii noștri trebuie să le primească ca semnale peptidice sau să genereze semnale electrice. În schimb, folosesc proteine receptor (GPCR) pentru a recepționa mesajele chimice, care sunt comune în multe tipuri de celule animale și nu sunt specifice neuronilor. Genele celulelor care eliberează peptide au fost foarte conservate în toate placozoarele, dar absente la alte animale timpurii, precum bureții și jeleurile de pieptene (ctenofori).
Acest lucru sugerează că celulele secretoare de peptide ar fi putut evolua înaintea altor celule asemănătoare neuronilor.