15 mart. 2023 | 15:45

Noi vouchere pentru români, de Paște: ajutorul de 300 de lei pe care îl vor primi mulți angajați, care sunt regulile

ACTUALITATE
Noi vouchere pentru români, de Paște: ajutorul de 300 de lei pe care îl vor primi mulți angajați, care sunt regulile

În fiecare an, angajatorii pot distribui o serie stufoasă de vouchere angajaților, de la tichete de masă sau cadou, până la vouchere culturale sau pentru sală. Pe lângă acestea, mai există și voucherele oferite la diverse sărbători importante, cum sunt Paștele și Crăciunul.

În mai puțin de o lună, creștinii ortodocși vor sărbători Paștele. Pe lângă faptul că evenimentul se reflectă în zile libere pentru angajați, mulți se vor bucura și de un cadou din partea angajatorului sub forma unui voucher cadou cu valoarea netă de 300 de lei. Alte firme vor opta pentru cadouri în bani sau bunuri. Indiferent de varianta pentru care vor opta, angajatorii nu vor plăti impozit la ANAF pentru acei bani sau cadouri.

Voucherele de Paște – ce trebuie să știi

În cazul în carea ajutorul financiar sub formă de bani sau vouchere ce va fi oferit de Paște angajaților va depăși pragul de 300 de lei, aceștia vor fi nevoiți să plătească impozit pe sumele oferite. Dacă este prima oară când auzi de tichete cadou, merită să le percepi ca pe orice alt ajutor financiar acordat ocazional angajaților pentru cheltuieli sociale. Este interzisă acordarea de vouchere altor categorii de persoane decât angajații, din partea unei firme. Aceasta din urmă este o restricție prevăzută în actualizarea legii nr.165/2018.

Voucherele de până la 300 de lei nu sunt impozabile până la suma de 300 de lei în următoarele situații:

  • cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

  • cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Asta înseamnă că pentru acei bani, indiferent de forma în care sunt acordați angajaților, conform ANAF, nu se plătește CAS, CASS și CAM. Practic, ies din schemă contribuțiile sociale obligatorii, cu condiția să nu depășească 300 de lei respectivul ajutor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele