Noi subvenții pentru fermierii români, confirmate oficial. Se dau bani de la stat pentru bovine, suine, ovine și păsări
Autoritățile române au finalizat toate detaliile unui proiect de subvenții din fonduri europene pentru fermierii români care cresc vaci, porci, oi și păsări.
În acest weekend, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre planurile ambițioase ale Guvernului pentru sectorul agricol. Sunt incluse subvenții pentru creșterea animalelor și integrarea producției autohtone de cereale în zootehnice. În mod previzibil, noile măsuri au ca scop consolidarea industriei zootehnice de pe meleaguri mioritice și, nu în ultimul rând, susținerea crescătorilor de animale.
Citește și: Cum a ajuns cartoful o „mină de aur” în România. Cui îi umple buzunarele
Noi ajutoare financiare pentru fermierii români
„Este pentru prima oară în România când proiectele pe fonduri europene au fost schițate, astfel încât cine vrea să facă zootehnie pe parte de suine are fonduri alocate separat, pe bovine separat, ovine și păsări separat”, a declarat ministrul, prezent sâmbătă la Slatina, la Ziua Recoltei.
Mai mult decât atât, se încearcă încurajarea creșterii de cât mai multe animale tinere, menite să ajungă în ferme pentru creșterea efectivelor. pe de altă parte, crotaliile mai vechi de șapte ani vor fi trecute automat într-o bază inactivă și nu vor mai avea parte de subvenții.
Citește și: Produsul românesc care a renăscut din propria cenușă: Este în toate magazinele și are tricolorul pe ambalaj
Cine primeștii bani de la stat, după ce criterii
„Mai mult de atât, am discutat cu toate asociațiile, atât în sectorul bovin și ovin, am luat decizia și nu mă pot abate de la această decizie că acele crotalii care sunt mai vechi de 7 ani vor trece într-o bază inactivă, pentru că ne dorim să avem creștere de efective de animale, ne dorim să avem o genetică bună și practic acele animale nu vor mai fi subvenționate începând de anul următor.”, a ținut să menționeze Florin Barbu.
Foarte importantă și benefică pentru agricultura românească este și integrarea producției autohtone de cereale în zootehnice, mai ales în cazul crescătorilor de vite. Se vor acorda subvenții de 460 de euro pe hectar pentru cei care se vor ancora în acest efort agricol. În final, se dorește reducerea importului de lapte și carne de vită, prin încurajarea creșterii producției interne.
„Așa se va întâmpla și la junicile atât de carne, cât și de lapte, pentru că rolul nostru este să creștem partea de zootehnie și efectivele de animale în România. Vă spun un lucru: atâta timp cât avem zootehnie, nu mai trebuie să exportăm cereale din România, pentru că România produce cantități enorme de cereale și nu mai trebuie să plece la export, ele trebuie integrate în zootehnie și mi se pare un lucru foarte important pentru crescătorii de vacă de lapte și pentru crescătorii de vacă de carne”, a concluzionat ministrul Florin Barbu.