01 iun. 2023 | 13:43

Greva generală continuă și marți. Ce spun sindicaliștii după discuția cu cei din Guvern

ULTIMA ORĂ
Greva generală continuă și marți. Ce spun sindicaliștii după discuția cu cei din Guvern

Criza din Educație nu se stinge cu măririle salariale oferite de Guvern prin Ordonanța de Urgență adoptată în ședința extraordinară de joi. Oferta Executivului prevede o creștere de 1.000 de lei brut pentru cadrele didactice și 400 de lei tot brut pentru cadrele nedidactice. Profesorii au refuzat încă de ieri această variantă, iar sindicaliștii din Educație au anunțat că greva generală continuă și zilele următoare.

Reacția sindicaliștilor, după întâlnirea de la Guvern

Update ora 13:45: Sindicaliștii au plecat de la Guvern după aproape o oră de discuție și au transmis că greva generală va continua și zilele următoare.

  • Marius Nistor: Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei.
  • Simion Hăncescu: Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu. Până în acest moment oamenii au spus că nu e acceptat ca grila să se aprobe în 3 ani de zile.

Negocierile la Guvern s-au încheiat. Principalele declarații de la Guvern. Ce s-a decis

Update ora 13:40: La finalul întâlnirii cu sindicaliștii din Educație ministrul Muncii și ministrul Educației susțin o declarație de presă comună.

  • Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Vă anunțăm că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministra Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. Negocierile s-au încheiat, acesta e mesajul pe care îl transmitem public.
  • Ligia Deca, ministrul Educației: Ne dorim ca după aceste libere să revenim cu toții la școală. Am auzit vocea tuturor și demersurile Guvernului sunt o dovadă în acest sens. Mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim. Prin actul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările.
  • Marius Budăi, ministrul Muncii: A fost aprobată în Guvernul României și anume atingerea grilei prevăzută în legea 153, astăzi, prin decizia coaliției s-au aprobat două lucruri majore: s-au luat în calcul cerințele Sindicatelor și s-a mărit pe brut cu 1.000 RON salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice și nedidactice cu 400, dar și didactice auxiliare tot cu 1.000

Ce spun sindicaliștii înainte de întâlnirea de la Guvern

Update ora 13:00: Simion Hăncescu a ajuns la Guvern, iar înainte de întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă a spus că mandatul pe care l-a primit este de a refuza oferta Guvernului.

„Lucrurile nu sunt schimbate, mandatul pe care l-am primit este de a se respinge oferta. Nu știu ce a vrut Guvernul, se pare că a dat ordonanța. Marți e grevă, cum alte date eu nu am până la această oră. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează.”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI, la intrarea la discuțiile de la Guvern.

Principalele declarații ale premierului Ciucă înainte de întâlnirea cu sindicaliștii

Update ora 12:20: Premierul Nicolae Ciucă a declarat că este nevoie să recunoaștem rolul pe care îl are educația într-o societate și a transmis că Guvernul aprobă ordonanța care prevede creșterile salariale pentru profesori,

„În calitate de premier, calitate temporară, dar și ca părinte și bunic știu cât de important este pentru copiii să fie protejați și încurajați să evolueze. Educația e singura cale prin care copiii pot să evolueze în viață, într-o societate în care cu adevărat cunoaște rolul învățării. Fără școală, evoluția nu poate fi posibilă.

Astăzi, autorități, părinți, dascăli suntem datori să facem în așa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să beneficieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală. Am convingerea că în urma acestor aproape 2 săptămâni în care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, ai părinților, ai copiilor, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul Ciucă a transmis că salarizarea profesorilor se va schimba „radical”, acordând o majorare cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru personalul nedidactic. Anunțul a fost făcut azi înainte de ședința de Guvern și de întâlnirea cu profesorii.

„Am exprimat și exprimăm în continuare deschiderea pentru dialog. Am convocat această ședință excepțională de Guvern pentru că am apreciat că e absolut necesar să facem în așa fel încât să remediem tot ce s-a întâmplat în acești 30 de ani în care s-au acumulat nedreptăți și inechități în sistemul educațional. E dreptul tuturor celor care zi își desfășoară activitatea în sistemul educațional iar rolul nostru este ca împreună cu ei să adoptăm decizii.

OUG de azi schimbă radical modul de salarizare în educație pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au dascălii și întreg sistemul în identificarea soluțiilor și asigurarea unui sistem educațional așa cum îl dorim toți. Majorările salariale beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare”, a mai punctat premierul Ciucă.

Noi discuții cu Guvernul

Potrivit agendei premierului ședința de Guvern este programata pentru ora 12:00, iar întâlnirea cu sindicaliștii din Educație a fost stabilită pentru 12:30.

O nouă rundă de negocieri are loc azi după ce ieri profesorii au refuzat propunerea Executivului. Ieri liderii coaliției și ministrul Educației s-au întâlnit și cu Klaus Iohannis care s-a oferit să fie un mediator în această criză. Deși atât premierul Ciucă, cât și Marcel Ciolacu se arătau optimiști cu privire la oferta făcută, sindicaliștii au anunțat aseară că profesorii nu acceptă.

Profesorii vor 2.000 de lei brut pe lună, și nu 1.000 așa cum voia Guvernul.

Care a fost oferta Guvernului

În ședința de joi, Guvernul va emite o ordonanță de urgență care va prevede o creștere de 1.000 de lei brut, lunar, pentru cadrele didactice, și câte 400 de lei brut pentru cele nedidactice. Mai mult, salariul unui profesor debutant va crește până la 4.000 de lei însă etapizat.

  • 1.000 lei brut sumă fixă pentru personalul didactic predare si auxiliar (această sumă nu va fi bază de calcul pentru dirigenție, gradație de merit, inv. special etc.)400 lei brut sumă fixă pentru nedidactic (la fel nu reprezintă bază de calcul pentru alte elemente salariale)
  • Principiul de bază pentru noua grilă este ca salariul de bază al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie iar celelelate salarii vor fi corelate în raport de grade/trepte profesionale și vechimea în muncă.
  • Legea se va aplica în trei etape, în prima etapă (1 ianuarie 2024) se va acorda 40% din diferența dintre dintre venitul din decembrie 2023 și salariul final la aplicarea integrală a legii.
  • Plata perioadei de grevă prin recuperarea activităților