13 feb. 2023 | 12:12

Motivul pentru care multe relații eșuează: ce legătură are cu telefonul, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Motivul pentru care multe relații eșuează: ce legătură are cu telefonul, conform cercetătorilor

Toți stăm pe telefon. Dar unii dintre noi stăm pe telefon și când nu trebuie.

Un studiu recent arată că, în lumea întâlnirilor, e dăunător pentru relație să îți ignori partenerul, pentru că stai pe telefon.

Știm cu toții cât de enervant este să fii nevoit să treci prin asta – ceea ce nu face decât să înrăutățească faptul că, să recunoaștem, toți am fost vinovați de asta la un moment dat. Dar un nou studiu din Turcia a descoperit că acest obicei s-ar putea să nu enerveze doar oamenii din jurul tău, ci s-ar putea să vă distrugă cele mai importante relații.

Relațiile sunt în pericol, spun cercetătorii

„Fenomenul care afectează interacțiunile sociale ale indivizilor este un factor de risc important pentru relațiile romantice”, notează lucrarea, publicată recent în revista Psychological Reports.

„Cu alte cuvinte, faptul că partenerii sunt prea ocupați cu smartphone-urile lor în timpul relațiilor lor romantice dăunează satisfacției relației și calității percepute a relației romantice”.

Acest obicei anterior a fost legat de dependența de telefon și depresia, stima de sine și starea de spirit slabă la adolescenți și calitatea comunicării și relațiilor. Noul studiu a încercat să înregistreze experiențele evaluărilor cu privire la propria satisfacție cu viața, satisfacția relației și calitatea relației, în comparație cu nivelul pe care îl experimentează de la partenerii lor.

Cei 308 participanți – dintre care aproape patru cincimi erau femei – au fost destul de clari în răspunsul lor. Nu numai că a fi ignorat de partener a fost asociat cu o satisfacție mai scăzută cu relația romantică, dar acea relație a fost, de asemenea, percepută ca fiind de o calitate inferioară în general. Și se înrăutățește: o analiză ulterioară a găsit o legătură între satisfacția relației romantice și satisfacția vieții – arătând încă o dată că fenomenul acesta poate afecta literalmente bucuria ta de viață în sine.