16 ian. 2023 | 11:45

Mihai Chirica scapă de acuzațiile de abuz în serviciu aduse anul trecut. Fapta s-a prescis, anunță Judecătoria Bârlad

ULTIMA ORĂ
Mihai Chirica scapă de acuzațiile de abuz în serviciu aduse anul trecut. Fapta s-a prescis, anunță Judecătoria Bârlad

Edilul Iașului, Mihai Chirica, și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, a transmis Direcția Națională Anticorupție. Astfel, procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Harabagiu pentru fals intelectual și abuz în serviciu, și a lui Mihai Chirica, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la fals intelectual.

Lovitură din partea DNA Iași pentru edilul Mihai Chirica

Update 16 ianuarie, 2023, ora 11.45.  Judecătoria Bârlad a decis să prescrie fapta de abuz în serviciu de care era acuzat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. Hotărârea nu e definitivă.

Edilul a fost trimis în judecată în 2021 pentru infracțiunea de abuz în serviciu de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

În același dosar, alături de Chirica, au mai fost trimiși în judecată alți cinci inculpați, printre care și fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita.

”Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, se arată în comunicatul Parchetului.

Știre inițială: Aceeași măsură a fost dispusă pentru arhitectul șef și șeful Direcției de Arhitectură și Urbanism, Naca Nora Brândușescu, pentru fals intelectual și abuz în serviciu, dar și pentru registratorul din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, Mariana Popa, pentru abuz în serviciu. În același dosar a fost trimisă în judecată firma SC Flux STL, inclusiv administratorul societății, pentru complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu.

„În exercitarea atribuțiilor de înlocuitor al primarului, inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la acea dată viceprimar al municipiului Iași, beneficiind de ajutorul primarului Chirica Mihai, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal de către SC FLUX S.R.L, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal. La emiterea documentelor în condiții de nelegalitate ar fi participat și inculpata Brândușescu Anca-Nora, la acea vreme arhitect șef al municipiului Iași. Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată”, explică procurorii DNA.

Ce susțin procurorii anticorupție

Procurorii anticorupție mai arată că, pe baza certificatului emis de primăria Iași, Mariana Popa, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ar fi admis cererea de intabulare (la data de 27 decembrie 2018), cunoscând că documentele nu reflectă situația reală a imobilului. Mai mult, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, așa cum o făcuse anterior, la data de 23 octombrie 2018.

DNA susține că emiterea certificatului de atestare i-a permis societății SC Flux SRL să înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și să vândă apartamentele din respectivul imobil, cu obținerea de foloase necuvenite.