Medicii, mai aproape de a vindeca pierderea auzului: Ce au descoperit va revoluționa știința
O echipă de cercetători a demarat primul studiu al unei terapii genice menită să vindece neuropatia auditivă, un tip de pierdere a auzului care împiedică impulsurile nervoase să ajungă de la urechea internă la creier.
Pierderea auzului ar putea fi vindecată
Studiul, condus de chirurgul de la Universitatea Cambridge, Manohar Bance, va implica 18 copii din toată Europa și SUA. Ținta este o variație a unei singure gene numită OTOF, despre care echipa lui Manohar consideră că provoacă neuropatie auditivă. În mod normal, această genă produce o proteină numită otoferlină, care permite celulelor capilare din interiorul urechii să trimită semnale nervului auditiv.
Vezi și Premieră în știință: cercetătorii au dezvoltat un tratament care poate inversa pierderea auzului
Dar fără el, aceste semnale nu sunt niciodată transmise creierului, ducând la pierderea auzului. Aproximativ 20.000 de persoane din SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Spania și Italia sunt afectate de această mutație specifică, potrivit unui comunicat de presă despre studiu.
„Copiii cu o variație a genei OTOF se nasc cu pierderea auzului severă până la profundă, dar deseori trec de screeningul auzului nou-născutului, astfel încât toată lumea să creadă că poate auzi”, a spus Bance în declarație.
„Deși experimentală, terapia ar putea duce, de asemenea, la o calitate mai bună a auzului în comparație cu implanturile cohleare”, a adăugat el”.
Ce speră medicii
Nu este singura soluție de terapie genetică pentru diferitele cauze ale pierderii auzului care este investigată. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au dezvoltat un cocktail asemănător unui medicament care a regenerat cu succes celulele de păr într-un model de șoarece. De asemenea, o echipă de la King’s College din Londra a folosit o abordare genetică într-un studiu de dovadă a conceptului, la începutul acestui an, pentru a vindeca pierderea auzului la șoareci, cu o genă defectă care le afectează abilitățile de auz.
Vezi și Recuperarea auzului este acum reală: ce au descoperit cercetătorii, cum ar funcționa la oameni
Vezi și Cum funcționează auzul la oameni: ultima descoperire rezolvă unul din marile mistere ale anatomiei
Cea mai recentă abordare de terapie genică dezvoltată de echipa de la Cambridge funcționează prin furnizarea unei copii de lucru a genei OTOF printr-un virus modificat. Acest amestec va fi administrat printr-o injecție în cohlee, o procedură care nu este diferită de operația cu implant cohlear, care este modalitatea predominantă de tratare a pierderii auzului asociată cu deficiența de otoferlină.
În loc să aibă aceleași limitări ale unui implant, cum ar fi incapacitatea de a filtra zgomotul de fond, speranța este că terapia genică ar putea aborda cauza principală, permițând rezultate mult mai bune.