07 nov. 2023 | 07:52

Majorarea pensiilor cu 40%, în medie, confirmată de Guvern. De când primesc pensionarii mai mulți bani în România

ACTUALITATE
Majorarea pensiilor cu 40%, în medie, confirmată de Guvern. De când primesc pensionarii mai mulți bani în România

Pensiile românilor vor trece prin mai multe ajustări în perioada următoare, în urma implementării noii legislații în domeniu. Detaliile legate de majorările așteptate cu sufletul la gură de către cei mai vulnerabili dintre conaționali au venit direct de la Guvern.

Noua lege a pensiilor va fi adoptată de Guvern pe 9 noiembrie, iar de Parlament pe 20 noiembrie. În condiții ideale, dacă avertismentele ministrului Muncii se dovedesc a fi adevărate, proiectul legislativ ar urma să se bucure de un parcurs accelerat în Parlament, iar votul final va fi doar o formalitate, având în vedere că detaliile de fond au fost stabilite în coaliție.

Citește și: Legea Pensiilor 2024 – ce probleme rezolvă, ce rămâne la fel. Pensionarii care vor avea de câștigat anul viitor

Noua lege a pensiilor vine cu majorări importante

„Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români”, a declarat ministrul Muncii.

Majorarea sigură a pensiilor pe care o vor simți toți românii se resimte de la 1 ianuarie 2024 și se va reflecta într-o creștere a punctului de pensie până la 2.032 de lei.

„Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie”, a explicat Bucura-Oprescu.

Citește și: Cum se majorează pensiile românilor în 2024, la 1 ianuarie și 1 septembrie. Toți pensionarii trebuie să știe recalcularea

A doua majorare a pensiilor, de la 1 septembrie 2024

În ceea ce privește creșterea pensiilor de la 1 septembrie 2024, aceasta va fi posibilă după finalizarea procesului de digitalizare a tuturor dosarelor de pensii din România. Aparent, doar vreo 4 milioane dintre ele au suferit această transformare.

„După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi. După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie”, a mai spus ministrul.

Cu cât și cum vor crește efectiv pensiile va varia foarte mult. Cei mai avantajați, din punct de vedere procentual, vor fi cei aproximativ 1,2 milioane de români care primesc indemnizația minimă socială, ei vor primi cu 87,4% mai mult pe lună, ajungând la 1.960 de lei.

„Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%. Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a concluzionat ministrul Muncii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele