„Mai puțin de la Dumnezeu, mai mult de la Guvern”. Bani mai mulți pentru preoți, cum cresc salariile lor după majorările din învățământ
Salariile preoților vor fi majorate după creșterea imediată de 25% pentru cadrele didactice și de 50% din ianuarie 2024. Conform legii, personalul clerical care își desfășoară activitatea în unitățile de cult beneficiază de sprijin lunar la salarizare.
Cu cât cresc salariile preoților
Conform Legii 153/2017, personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult beneficiază de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, conform nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat,
potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor”, mai arată Legea 153/2017.
Numărul de posturi pentru care se asigură sprijin lunar la salarizare este de 15.272. Cele mai multe dintre acestea, 10.991, sunt asimilate celor de profesor cu studii superioare și 4.281 sunt asimilate funcțiilor de învățător, educator, maistru-instructor, cu studii medii.
Ce salarii au clericii în România. Patriarhul, plătit la fel ca președinții camerelor Parlamentului
În prezent, un preot de gradul I cu funcții superioare are un salariu de 4.000 de lei, unul de gradul II cu funcții superioare este plătit cu 3.900 de lei, iar unul încadrat ”definitiv” primește 3.850 lei, în timp ce un debutant are un salariu de 3.700 lei.
Un preot cu studii medii, gradul I are un salariu de 3.700 lei, încadrarea definitivă fiind de 3.650 lei și 3.550 lei pentru un debutant.
Pe de altă parte, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române are un salariu asimilat președinților Senatului și Camerei Deputaților, respectiv 11,5 salarii medii brute, adică 34.500 lei brut.
Pentru arhiepiscopul major, mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române şi Bisericii Romano-Catolice, salariul este asimilat funcțiilor de secretari și chestori ai Senatului și Camerei Deputaților, care beneficiază de un coeficient de 10,5 salarii minim brute, adică 31.500 lei brut pe lună.
Pentru arhiepiscop, şef de cult (mitropolit, episcop, muftiu, şef rabin, preşedinte uniune, preşedinte, salariul este asimilat funcției de ministru, adică de 31.500 lei brut pe lună.
Episcopii, episcopii-vicari patriarhali au un salariu de 28.200 lei brut lunar, asimilat funcțiilor de vicepreşedinţi ai comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Episcopii-vicari, episcopi coajutor, episcopi auxiliari, arhierei-vicari – funcții asimilate celor de senatori și deputați -sunt plătiți cu 27.000 lei brut lunar.