17 feb. 2023 | 10:22

Mai multă viață decât ne-am aștepta ar putea exista în adâncul oceanului: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Mai multă viață decât ne-am aștepta ar putea exista în adâncul oceanului: ce au descoperit cercetătorii

Soarele dă viață planetei noastre prin razele sale și, totuși, unele forme de viață fascinante nu au nevoie de lumină pentru a trăi.

În loc să folosească fotosinteza pentru a stoca energie în legăturile lor chimice, unii microbi se bazează exclusiv pe oxidarea moleculelor anorganice, cum ar fi hidrogenul, pentru a face acest lucru.

Chemosinteza, așa cum este cunoscută, a fost speculată ca o sursă potențială de energie pentru microbi în secolul al XIX-lea, deși nu a fost confirmată până când ecosistemele din jurul gurilor hidrotermale din adâncurile oceanelor au fost descoperite în anii 1970.

Adâncul oceanului, o mare parte din planetă, neexplorată

De atunci, mijloacele de recoltare a energiei prin oxidarea compușilor anorganici au fost considerate rare, limitate la habitate extreme. Dar cercetările emergente din mare sugerează că această strategie de supraviețuire este, de fapt, abundentă, de la pol la pol.

De fapt, pe măsură ce lumina soarelui se estompează în întuneric, o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Monash din Australia a găsit dovezi că chimiosinteza devine principalul mod de viață pentru microbii marini invizibili.

„Hidrogenul și monoxidul de carbon au „hrănit” microbii din toate regiunile pe care le-am analizat: de la golfuri urbane și insulele tropicale, până la sute de metri sub suprafață”, spune microbiologul Chris Greening de la Universitatea Monash.

„Unele pot fi găsite chiar și sub blocurile de gheață ale Antarcticii”.

Spre deosebire de lumina soarelui, hidrogenul molecular este o sursă convenabilă de energie care este prezentă într-o mare varietate de ecosisteme, de la atmosferă la suprafață și chiar dedesubt.

În studiile anterioare, Greening și colegii săi au arătat că într-o mare parte din solul lumii, culturile bacteriene care pot consuma hidrogen sunt „abundente, diverse și active”.

Studiul lor este primul care investighează dacă bacteriile din ocean pot folosi hidrogenul ca un combustibil. Descoperirile se bazează pe 14 mostre de apă de mare, colectate din Oceanul Atlantic, Indian, Pacific și Oceanul de Sud.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele