03 oct. 2023 | 11:25

Lupi roboți, folosiți împotriva urșilor. Unde a fost pusă în aplicare măsura inedită. Foto 

ACTUALITATE
Lupi roboți, folosiți împotriva urșilor. Unde a fost pusă în aplicare măsura inedită. Foto 

Autoritățile dintr-o țară care se confruntă cu numeroase atacuri ale urșilor au început să folosească lupi roboți împotriva animalelor sălbatice, astfel încât acestea să se sperie și să nu mai intre în zonele urbane.

Țara care folosește lupi roboți pentru a speria urșii

Inițial, lupii roboți au fost concepuți pentru a ține animalele sălbatice departe de ferme. Însă, acum, aceștia sunt folosiți și pentru a împiedica urșii să intre în zonele urbane și să atace oamenii.

Cu ochi roșii strălucitori, urlete înfiorătoare și colți dezveliți, lupii roboți au fost folosiți pentru prima dată în orașul Takikawa în toamna anului 2020, potrivit lui Motohiro Miyasaka, președintele producătorului său, Wolf Kamuy. De atunci, tot mai multe administrații locale l-au comandat.

Această măsură a fost luată în contextul în care numărul de atacuri ale urșilor din Japonia a crescut într-un ritm alarmant, conform autorităților.

Lupi roboti, instalati pentru a speria ursii, in Japonia

Lup robot. Foto: Captură YouTube

Cauzele creșterii numărului de atacuri ale urșilor

Potrivit experților, principala cauză a creșterii numărului de atacuri ale urșilor este faptul că oamenii, mai ales tinerii, părăsesc satele agricole rurale. Mulți dintre ei au migrat în marile orașe, golind satele sau orașele care deja se micșorează din cauza îmbătrânirii populației.

„Din ce în ce mai mult, terenurile agricole rurale de la poalele munților care acționau cândva ca zone tampon între urși și oameni dispar”, a declarat Shinsuke Koike, profesor la Universitatea de Agricultură și Tehnologie din Tokyo, ale cărui cercetări se axează pe urși, biodiversitate și ecosisteme forestiere.

Prin urmare, de-a lungul deceniilor, urșii tineri s-au mutat în pădurile neîngrijite, trăind mai aproape de orașe, obișnuindu-se cu luminile strălucitoare și zgomotele puternice și devenind mai puțin speriați de oameni, potrivit BBC.

Urșii se rătăcesc în zonele rezidențiale deoarece habitatul lor s-a extins de la munte în zonele de câmpie, mai aproape de populația umană.

Urșii bruni se găsesc în cea mai nordică regiune din Hokkaido. În ultimele șase decenii, au avut loc peste 150 de atacuri ale urșilor în această zonă. Cel puțin patru persoane au fost ucise și 10 au fost rănite în 2021 – unul dintre cei mai mortali ani înregistrați.

Urșii negri asiatici populează restul Japoniei. Aceștia sunt identificați după semnul semilunii de culoare crem de pe piept și sunt mai puțin agresivi, dar nu mai puțin periculoși.

Numărul urșilor crește, iar cel al oamenilor scade

De asemenea, numărul urșilor din Japonia este în creștere într-un moment în care populația acestei țări îmbătrânește și scade. Datele guvernamentale estimează că există aproximativ 12.000 de urși bruni în regiunea Hokkaido, în timp ce unii experți estimează că populația de urși negri asiatici este de aproximativ 10.000 de exemplare.

Observarea urșilor și incidentele au loc de obicei în jurul lunii aprilie, când aceștia se trezesc din hibernare în căutare de hrană, și apoi din nou în septembrie și octombrie, când mănâncă pentru a stoca grăsime pentru lunile de iarnă. Atacurile mortale sunt, totuși, rare.

Situația a fost înrăutățită de producția redusă de ghinde – cea mai mare sursă de hrană pentru urși – în parte din cauza schimbărilor climatice.