Lukașenko, noi amenințări: ”Belarus nu va ezita să folosească arme nucleare, dacă va fi atacat”
Liderul autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat marți că nu ar ezita să folosească armele nucleare tactice rusești care urmează să fie desfășurate pe teritoriul belarus în cazul unei agresiuni împotriva țării sale.
La începutul acestui an, președintele rus Vladimir Putin a anunțat desfășurarea planificată a armelor nucleare cu rază scurtă de acțiune în Belarus, vecinul și aliatul Moscovei, într-o mișcare considerată pe scară largă drept un avertisment pentru Occident, în timp ce acesta și-a intensificat sprijinul militar pentru Ucraina.
„Doamne ferește să fiu nevoit să iau decizia de a folosi aceste arme astăzi”
Putin a subliniat că Rusia va păstra controlul asupra acestora, dar declarația lui Lukașenko a contrazis acest lucru.
„Doamne ferește să fiu nevoit să iau decizia de a folosi aceste arme astăzi, dar nu va exista nicio ezitare dacă ne vom confrunta cu o agresiune”, a declarat Lukașenko, cunoscut pentru declarațiile sale fanfaronice, potrivit agenției de presă de stat BelTA.
Oficialii ruși nu au avut niciun comentariu imediat cu privire la declarațiile lui Lukașenko.
Lukașenko a subliniat că el a fost cel care i-a cerut lui Putin să desfășoare arme nucleare rusești în Belarus. El a argumentat că mișcarea a fost necesară pentru a descuraja o potențială agresiune.
„Cred că nimeni nu ar fi dispus să lupte cu o țară care are aceste arme. Acestea sunt arme de descurajare”, a declarat Lukașenko, potrivit ABC News.
Putin a declarat în timpul întâlnirii de vineri cu Lukașenko că lucrările de construcție a instalațiilor pentru armele nucleare vor fi finalizate până la 7-8 iulie, iar acestea vor fi mutate pe teritoriul belarus la scurt timp după aceea.
Armele nucleare tactice sunt destinate să distrugă trupele și armele inamice pe câmpul de luptă. Ele au o rază de acțiune relativ scurtă și o putere mult mai mică decât focoasele nucleare montate pe rachete balistice intercontinentale, care sunt capabile să distrugă orașe întregi.
Lukașenko a declarat că Belarus nu are nevoie ca armele nucleare strategice ale Rusiei să fie desfășurate pe teritoriul său.
„Am de gând să mă lupt cu America? Nu”, a spus el.
Liderul belarus a adăugat, totuși, că Belarus pregătește instalații și pentru rachete intercontinentale cu încărcătură nucleară, pentru orice eventualitate.
Împreună cu Ucraina și Kazahstan, Belarus a găzduit o parte semnificativă a arsenalelor nucleare sovietice atunci când toate făceau parte din Uniunea Sovietică. Aceste arme au fost retrase în Rusia după prăbușirea sovietică din 1991, în cadrul unui acord sponsorizat de SUA.
Rusia nu a precizat câte dintre armele sale nucleare tactice vor fi trimise în Belarus. Guvernul american consideră că Rusia deține aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.
Moscova a folosit teritoriul Belarusului pentru a-și trimite trupele în Ucraina la 24 februarie 2022 și a păstrat forțe și arme pe teritoriul aliatului său.