Lovitură grea pentru italieni. UNESCO vrea să declare Veneția sit în pericol. Ce se întâmplă cu turiștii
Potrivit experților UNESCO, Veneția nu face suficiente eforturi pentru a-și proteja patrimoniul cultural, motiv pentru care se recomandă ca orașul italian și laguna sa să fie adăugate pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial în pericol.
Veneția, în pericol
Turismul în masă, dezvoltarea excesivă și creșterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice pun în pericol situl, expunându-l la daune „ireversibile”, conform unui raport UNESCO compilat înaintea unei reuniuni în septembrie a Comitetului Patrimoniului Mondial al agenției culturale ONU, unde se va dezbate statutul a 1.157 de situri din Patrimoniul Mondial.
Experții au recomandat ca mai multe situri, printre care orașele ucrainene Kiev și Liov, să se alăture celor 55 de situri aflate deja pe lista Patrimoniului Mondial în pericol.
În cazul Veneției, „probleme persistente și complexe legate în special de turismul în masă, proiectele de dezvoltare și schimbările climatice” pun în pericol „deteriorarea și distrugerea structurilor de construcții și zonelor urbane, degradând identitatea culturală și socială a proprietății și amenințând integritatea atributelor și valorilor sale culturale, de mediu și peisaj”, a afirmat UNESCO, conform CNN.
Măsurile propuse de statul italian, insuficiente
Cu toate că statul italian a propus măsuri corective, acestea sunt „în prezent insuficiente și nu sunt suficient de detaliate”, a adăugat agenția, potrivit Reuters.
„Soluționarea problemelor vechi dar urgente este împiedicată de lipsa unei viziuni strategice generale pentru conservarea pe termen lung a proprietății și de eficiența scăzută a managementului integrat și coordonat la toate nivelurile implicate.”
Recomandarea este „o lovitură pentru autorități” într-un oraș care primește anual aproximativ 28 de milioane de turiști, conform BBC.
Veneția a scăpat la limită de a fi inclusă în lista siturilor în pericol acum doi ani, după ce guvernul a adoptat măsuri de urgență menite să limiteze numărul de turiști, inclusiv o interdicție pentru navele de croazieră în Canalul San Marco.
Cu toate acestea, un „plan ambițios de conservare” pentru oraș nu a fost „niciodată implementat”, potrivit BBC.
Primăria Veneției a declarat că va citi cu atenție decizia propusă și o va discuta cu guvernul. Între timp, oficialii australieni au obținut o amânare a deciziei cu privire la includerea Marii Bariere de Corali pe lista „în pericol” până în anul următor.