23 apr. 2023 | 08:25

Lord of the Rings nu scapă de controverse: Amazon implicată într-un nou proces

ACTUALITATE
Lord of the Rings nu scapă de controverse: Amazon implicată într-un nou proces

Un autor dă în judecată Amazon și The Tolkien Estate pentru ceea ce susține că este o încălcare a drepturilor de autor în The Rings of Power, emisiunea TV de anul trecut bazată pe anexele trilogiei Stăpânul Inelelor și Hobbit.

Cum ar putea un spectacol bazat pe munca lui JRR Tolkien sub licență de la The Tolkien Estate să încalce drepturile de proprietate intelectuală ale unui tip din LA pe nume Demetrious Polychron? Răspunsul nedumerit este că Polychron a publicat — pe Amazon, în mod ironic — o lucrare de fanfiction Stăpânul Inelelor numită „The Fellowship Of The King”.

Polychron a pregătit scena pentru acest proces pe parcursul mai multor ani. În primul rând, a înregistrat cartea la Oficiul pentru Drepturi de Autor din SUA în 2017, care stabilește când a fost finalizată și îi oferă temeiul legal pentru a da în judecată. Apoi i-a trimis o scrisoare nepotului lui JRR Tolkien și directorului The Tolkien Estate, Simon Tolkien, descriind cartea și solicitând o revizuire a manuscrisului său. Nu a primit niciun răspuns.

Aici lucrurile iau o întorsătură

În 2019, „cu entuziasm de a colabora cu inculpații și cu anticiparea publicării cărții sale pentru public”, Polychron a angajat un avocat pentru a contacta din nou The Tolkien Estate. Avocatul Tolkien Estate „a respins orice încercare de colaborare chiar a doua zi”, conform plângerii depuse de Polychron. Așa că Polychron spune că apoi i-a livrat personal o copie a manuscrisului lui Simon Tolkien „la el acasă” și notează că a inclus „simbolul ©” pe manuscris.

Polychron nu a primit niciun răspuns la manuscrisul lăsat, dacă vă puteți imagina asta, așa că a scris o scrisoare în care i-a cerut înapoi și l-a informat pe Simon Tolkien că „va publica TFOTK și o serie suplimentară de șase cărți, independent”.

Polychron a urmat și a publicat The Fellowship of the King în septembrie 2022, ceea ce se întâmplă să fie și atunci când The Rings of Power a început să fie difuzat. Romanul este disponibil pentru cumpărare pe Amazon.

Polychron admite în plângere că lucrarea este „inspirată de LotR și JRR Tolkien”, dar susține că este totuși este o „carte și un concept complet original”, pe care The Rings of Power le smulge într-o varietate de moduri.

Prologul său este plasat în The Shire, iar primul personaj introdus este „Elanor Gamgee Gardner, fiica lui Samwise și Rosie”. Pagina dedicată a lui Polychron dedică chiar romanul „vieții și operei” lui JRR Tolkien și fiului Christopher Tolkien, urmată de propoziția: „Dacă nu ai fi tu, asta nu ar fi”. Este, fără îndoială, fanfiction Lord of the Rings.

Și totuși

Și totuși, Polychron aparent crede că are un caz, susținând că asemănările dintre The Rings of Power și The Fellowship of the King constituie o încălcare. Cartea sa conține un personaj hobbit pe nume Elanor, la fel și The Rings of Power, de exemplu. Trebuie menționat că personajul din cartea lui Polychron este Elanor Gamgee Gardner, un personaj din Stăpânul Inelelor, care a fost scris de JRR Tolkien. Harfoot Elanor din The Rings of Power este un personaj nou care, dacă ar fi trebuit să ghicesc, a fost probabil numit Elanor pentru că acesta este genul de nume pe care l-ar avea un proto-hobbit, așa cum a stabilit JRR Tolkien, tipul care a creat hobbiții și pentru a cărui lucrare Amazon are licență de adaptare.

Polychron vrea 250 de milioane de dolari pentru necazul lui, dar mă îndoiesc că Jeff Bezos este prea îngrijorat de acesta.

Drepturile de proprietate intelectuală sunt lucruri dezordonate: chiar și fără procese din partea scriitorilor de fanfiction, situația drepturilor de autor din Stăpânul Inelelor este complexă. Inelele puterii trebuiau să se bazeze pe anexe, pentru că afacerea Amazon cu The Tolkien Estate nu i-a dat dreptul să adapteze principalele texte ale Stăpânului Inelelor pentru televiziune. Multe dintre drepturile de adaptare a lucrărilor lui JRR Tolkien sunt deținute în prezent de Embracer Group, holdingul suedez care continuă să cumpere studiouri de jocuri și care a cumpărat anul trecut Middle-earth Enterprises.