04 apr. 2023 | 14:55

Locul unde n-ai spune că poate exista viață: la ce adâncime a fost descoperită o specie de pește

ACTUALITATE
Locul unde n-ai spune că poate exista viață: la ce adâncime a fost descoperită o specie de pește

O anumită specie de pește a fost filmată la mai de 8 kilometri adâncime, în ocean.

La marginea vestică a Oceanului Pacific se află o serie de tranșee care au până la 11.000 de metri adâncime, unde placa Pacificului, de obicei la 4.200 de metri sub suprafață, se scufundă sub diferite plăci continentale.

Aici, în șanțul Izu-Ogasawara, oamenii de știință au filmat o specie necunoscută de Pseudoliparis, un tip de pește melc, la o adâncime incredibilă de 8.336 de metri, doborând recordul anterior, de 8.178 de metri din celebra Groapă a Marianelor.

Groapa Marianelor este cel mai adânc tranșeu cunoscut și, prin urmare, cel mai studiat, dar poate să nu fie cel mai interesant, biologic vorbind.

„Toată lumea crede că adâncimea este cel mai important lucru în aceste tranșee”, a declarat, pentru IFLScience, profesorul Alan Jamieson, de la Centrul de Cercetare pentru Marea Adâncă Minderoo-UWA.

Deși adâncimea și presiunea imensă pe care o produce, într-adevăr modelează viața în aceste medii, nu este singurul factor. „Temperatura poate fi, de asemenea, importantă”, a adăugat Jamieson.

Izu-Ogasawara, cel mai cald loc aflat la adâncime

Izu-Ogasawara este cel mai cald dintre tranșee și, prin urmare, mai potrivit vieții.

O echipă de cercetători care operează nava DSSV Pressure Drop a explicat că temperatura mai mare din Izu-Ogasawara ar permite creaturilor să trăiască la adâncimi.

Echipa a capturat un exemplar de Pseudoliparis belyaevi la 8.022 de metri adâncime și a filmat alte specii necunoscute la 8.336 de metri.

Jamieson a explicat că, deși apele de deasupra Marianelor sunt mai tropicale decât Izu-Ogasawara, șanțul în sine este mai rece deoarece este mai aproape de Oceanul de Sud.

„Șanțurile japoneze sunt locuri incredibile de explorat; sunt atât de bogate în viață, chiar și la adâncime”, a mai spus Jamieson, într-un comunicat.

Faptul că peștii melci s-au adaptat la adâncimi mai mari decât poate supraviețui orice altă vertebrată este intrigant. Majoritatea peștilor melci trăiesc în ape mai puțin adânci, cum ar fi în estuare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele