Locul fascinant din România de puțini știut: Istoria Castelului Lupilor din Hunedoara, legenda spune că este bântuit de spiritele vechilor luptători daci
Dacă ești în căutarea unei destinații turistice inedite, care să ofere relaxare, peisaje și activități deosebite, nu trebuie să te îndrepți către locuri îndepărtate din afară țării. România are de oferit o mulțime de surprize, iar locul din țara noastră care oferă peisaje minunate este Castelul Lupilor.
Nu este foarte cunoscut, iar Castelul Lupilor este una dintre cele mai interesante destinații din Hunedoara și reușește să îmbine cu succes istoria, peisajele impresionante și serviciile memorabile.
Castelul Lupilor din Hunedoara, locul ideal de vacanță cu toată familia
Cu o istorie de peste 150 de ani, Castelul Lupilor este astăzi una dintre cele mai interesante unități de cazare din România, cu 13 camere deosebite, dintre care opt sunt tematice, cu o istorie extrasă, parcă, din legende și cu servicii deosebite.
Așadar, în județul Hunedoara, mai precis în localitatea Chimindia, situată în vecinătatea municipiului Deva, pe partea cealaltă a Mureșului, se află o comoară arhitecturală și istorică ce așteaptă să fie descoperită de către turiști: Castelul Lupilor.
Castelul Lupilor reprezintă o combinație perfectă între eleganța medievală, legende misterioase și adaptarea la vremurile moderne. Peisajul de basm în care este amplasat castelul, pe vârful unui deal, înconjurat de o pădure de foioase, în imediata vecinătate a celebrelor ”Giardini din Zoe”, te transpune într-o lume a poveștilor și a misterului. Cu o istorie care se întinde pe mai multe secole, acest edificiu impresionant a fost adesea asociat cu legende despre oamenii-lup, adăugând peisajului și frumuseții arhitectonice a castelului, un strat fascinant de intrigă și misticism.
Istoria castelului din Hunedoara
Istoria Castelului Lupilor începe în anul 1856 și se spune că, pe vremea constucției acestuia, aici a fost găsită urma unui lup pe una din cărămizile castelului, semn care ne duce cu gândul la adevărata legendă a acestor locuri. Pentru poporul nostru lupul a fost un animal sacru, lucru care poate fi observat și astăzi în celebrul stindard al strămoșilor Daci.
Vezi și Cele mai frumoase castele din Transilvania. Ce secrete ascund și care este povestea lor
Legenda spune că în vremuri străvechi, în inima Daciei, trăia un preot dedicat lui Zamolxis, care călătorea neîncetat pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie și pentru a vesti poporului că Marele Zeu veghea asupra lor. Cu timpul, Zamolxis a observat puterea și devotamentul acestui slujitor față de animalele sălbatice. Dintre toate animalele, lupii erau cei mai apropiați de sufletul preotului, fiind creaturi singuratice pe care numai foamea le ținea în haită. Cu trecerea timpului, Zamolxis a hotărât că preotul său trebuie să servească într-un alt mod iar prin voința zeului, acesta a fost transformat într-un lup alb, mare cât un urs, care avea misiunea de a aduna toți lupii pentru a apăra tărâmul Daciei.
Legenda care înconjoară castelul de la Chimindia spune că în locul unde se află astăzi Castelul Lupilor s-au adunat toți lupii la comanda marelui Lup Alb pentru a ajuta poporul Dacic în luptele ce aveau să vină. De altfel, proprietarul castelului, Claudiu Lupaș, descendent al unei familii care-și revendică rădăcinile în civilizația străvechilor daci, este de părere că însăși familia sa poartă în suflet și în cuget amprenta Marelui Lup Alb. Legenda este trecută și și în cartea de onoare a a Castelului Lupilor care spune că „Sub semnul Lupului, Castelul Lupilor, onorat cu blazonul domiciliului legatului Deva al Ordinatului European al Cavalerilor Vinului, este amplasat pe locurile genezei uneia dintre cele mai vechi legende istorice ale României, cea a oamenilor lupi. Aici Marele Lup Alb a unit sub comanda sa toți lupii din Dacia pentru a fi de ajutor strămoșilor daci în luptele ce aveau să vină”.
Vezi și Secretele Castelului Corvinilor: ce a scos la iveală procesul de restaurare
De asemenea, legenda spune ca astăzi, în zonă se zăresc ocazional apariții fantomatice ale luptătorilor daci, însoțiți de lupi. Cu o astfel de legendă, turiștii sunt atrași ca un magnet și sunt încântați să descopere multe alte lucruri cât se poate de interesante.