Locul din România unde auzi liniștea: este o comoară istorică și se află ‘la o aruncătură de băț’ de Capitală
În cazul în care locuiești în Capitală și nu știi ce să faci în weekendul care umează, iată o soluție pentru toți iubitorii de natură, arhitectură veche și, în definitiv, de liniște.
În imediata apropiere a vilei de protocol de la Scroviștea, mai exact la o distanță de 35 de km de București, în satul Bălteni, există o biserică ce datează de pe vremea voievodului Radu Negru, de o frumusețe absolută.
De altfel, se spune că fostul președinte, Ion Iliescu, obișnuia să vină aici anual, de Paști, împreună cu soția sa, Nina, pentru a lua lumină.
Legenda Schitul din Bălteni
Mănăstirea Bălteni ar fi fost fondată, conform legendei, de voievodul Radu Negru, după un vis pe care acesta l-ar avut în același loc, înainte să se lupte cu tătarii.
Așadar, imediat după asta decidea să construiască biserica pe care o folosească ca fortăreață, dar și, în cele din urmă, ca loc de rugăciune și de regăsire a păcii sufletești, atât de necesară în vremuri tulburi în care inamicii năvăleau din multre colțuri ale lumii.
Stejarii seculari erau ca un fel de zid de netrecut, în mijlocul pădurii Vlăsiei, iar fortăreața avea să servească drept scut pentru „păgânii” năvălitori.
Imediat după ce a fost construită această mănăstire, clădirea a suferit din temelii, așadar a fost nevoie de reconstrucția ei de la zero de marele vornic Hrizea, nobil însărcinat cu administrarea supremă a Principatelor Române.
Textul scris pe pereții mănăstirii
Nu a rezistat nici așa prea mult timp, fiindcă a fost din nou arsă de inamicii atacatori, dovadă demonstrată, ceea ce se poate vedea și pe una dinre inscripțiile care se găsește deasupra porții de intrare și în care se spun următoarele:
„Această sfântă biserică, având sărbătoarea pastorală de Sfântul Nicolae, a fost ridicată de mine-însumi, credinciosul lui Isus Hristos, Marele Vornic Hrizea, ceea ce bunul Dumnezeu mi-a permis să cheltui și am făcut această rugăciune întru închinăciunea pentru Dumnezeu și al Sfintei Treimi, și în numele Sfântului Nicolae, de unde am început clădirea bisericii pe vremea prea-fericitului Prinț Alexandru, fiul lui Radu, în 1626”.
Acest text cu inscripție votivă, redactat în limba română, dar având caractere chirilice, stă gravat în piatră, având, într-o oarecare măsură, incluv o latură artistică.
Mai mult decât atât, pe peretele exterior, cel situat în partea dreaptă a intrării în mănăstire, se poate vedea, de asemenea, gravat în caractere chirilice de culoare roșie, textul următor:
„Aceste cuvinte au fost tălmăcite de mine-însumi, meșterul Stoica, ca să știe că am lucrat jilțul pentru sfânta biserica, ca fiind părinte stareț și care a construit Vornic Hrizea și soția sa Dumitra, pe timpul lui Alexandru Voievod”.
Din ceea ce cunoaște istoria, în 1642, mai exact în data de 28 iulie, Hrizea Vornicul a cerut această biserică la mănăstirea Ivyrion de la Muntele Athos.
Vestea bună este că, în prezent, biserica este declarată monument istoric, dar și biserică parohială, deopotrivă, fiind restaurată în mai multe rânduri.