Libertatea de exprimare, amenințată în întreaga lume. Concluzia gravă trasă de ONU
ONU afirmă că libertatea de exprimare este amenințată în întreaga lume, jurnaliștii fiind uciși și confruntându-se cu amenințări, intimidări și violențe pentru că încearcă să relateze adevărul.
ONU, semnal de alarmă privind libertatea de exprimare
Organizația afirmă că sarcina presei libere și deschise este de a spune „adevărul puterii”, dar astfel de obiective de principiu sunt periculoase chiar și în timpurile moderne și chiar și în așa-numitele democrații.
Arman Soldin, Shireen Abu Akleh, Daphne Caruana Galizia, Anna Politovskaja, Jamal Khashoggi și Jan Kuciak au fost uciși pentru că erau incomozi. Coordonatorul video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, a fost ucis pe 9 mai de tiruri de rachetă în apropiere de Chasiv Yar, în estul Ucrainei, în apropiere de orașul Bahmut, devenit acum infam.
Chiar și în zonele de război, se așteaptă ca presa să beneficieze de o anumită protecție, dar nu întotdeauna se întâmplă așa. Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în 2017 din cauza expunerii corupției politice.
În anul următor, jurnalistul slovac Jan Kuciak a fost asasinat pentru un reportaj de investigație similar în Slovacia. Acesta avea doar 27 de ani.
În același an, jurnalistul saudit Jamal Ahmad Khashoggi a fost ucis în mod oribil la consulatul saudit din Istanbul.
Libertatea presei, în pericol
Libertatea de exprimare este subminată în întreaga lume. Cel puțin aceasta este părerea lui Guilherme Canela De Souza Godoi, șeful Secției pentru libertatea de exprimare și siguranța jurnaliștilor din cadrul UNESCO:
„Situația este proastă peste tot, deoarece noile tipuri de infracțiuni, în special cele digitale, nu sunt circumscrise unei anumite regiuni sau unei anumite țări. Am constatat că 85% din populația lumii a fost afectată de reducerea libertății de exprimare în ultimii cinci ani.”
Potrivit celui mai recent raport UNESCO privind siguranța jurnaliștilor și pericolul impunității, în 2021 , 36% dintre jurnaliștii uciși și-au pierdut viața în zone de război, restul de 64% în alte regiuni sau țări care nu ar fi trebuit să fie la fel de periculoase.
Mexicul, China, Rusia și Arabia Saudită sunt cunoscute ca fiind țări deloc prietenoase pentru presă, dar chiar și în Europa există amenințări.
„Vedem că Balcanii bat la ușa Uniunii Europene cu o situație dezastruoasă pentru libertatea presei„, a explicat Pauline Adès-Mével, de la organizația Reporteri fără frontiere.