Legea pensiilor speciale strică vacanța parlamentarilor. Sesiunea extraordinară, confirmată de Ciolacu, după lovitura de la CCR
Marcel Ciolacu îi întoarce pe parlamentari la muncă pentru a modifica legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR. Premierul României a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară săptămâna viitoare. Șeful Executivului i-a solicitat Ministerului Justiției să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor.
Vacanță mai scurtă pentru parlamentari
Parlamentarii au intrat în vacanță pe 30 iunie, însă premierul Marcel Ciolacu a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară. Motivul legea pensiilor speciale.
„Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.
Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților”, a transmis Marcel Ciolacu, joi, într-un mesaj pe Facebook.
„Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!”, a încheiat Ciolacu postarea.
Potrivit legii, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.
Reacția Ministrului Justiției. Ce îi răspunde lui Ciolacu
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, îi răspunde premierului Marcel Ciolacu, după ce acesta i-a cerut să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților.
„Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR. Parlamentul are manifestarea de voință politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
Potrivit legii, Guvernul poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, prin intermediul SGG.
Ne manifestăm, însă, disponibilitatea de a sprijini cu expertiză Ministerul Muncii, cel care este titularul acestei reforme conform PNRR”, i-a răspuns ministrul Justiției premierului Marcel Ciolacu.
Curtea Constituţională a discutat, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu.
Legea este constituțională și se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR. Pensiile magistraților vor putea fi însă impozitate. Judecătorii constituționali au constatat și că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale.
Magistrații rămân cu pensiile speciale
Curtea Constituţională a României a discutat miercuri sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările aduse în Parlament Legii pensiilor speciale.
Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitatea legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.
Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii”, a anunțat, miercuri, Marian Enache, șeful CCR, într-o scurtă declarație de presă.
Președintele CCR a transmis că instituţia „a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”.
Marian Enache a punctat că legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, „conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României”.
Magistrații CCR au declarat în unanimitate ca parțial neconstituțională legea pensiilor speciale, fiind retrimisă în Parlament. În total 6 articole din proiectul de lege din cele 15 au fost declarate neconstituționale.
Trei dintre acestea se referă exclusiv la magistrați, unul la personalul auxiliar din instanțe, un altul la aplicarea prevederilor privind cine se califică la beneficierea actualelor prevederi pentru pensionare încă o perioadă, iar ultimul referitor la impozitarea cu 15% a părții necontributive din pensie, potrivit ziarului Adevărul.
În ședința din data de 2 august 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, a decis, cu unanimitate de voturi în privința pct.1 și cu majoritate de voturi în privința pct.2:
- A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art.I-IV, art.XIII alin.(5) și (6) și art.XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.
- A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.