04 ian. 2023 | 08:24

Județele din România care se pregătesc să dispară: este incredibil ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani

ACTUALITATE
Județele din România care se pregătesc să dispară: este incredibil ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani

La nivel global, România se află pe cale de dispariție, având în vedere ritmul cât se poate de alert în care se diminuează populația țări de la un an la altul, de la un deceniu la altul. În mod previzibil însă, unele județe sunt mai afectate decât altele, iar valorile oficiale sunt îngrijorătoare.

România a pierdut peste un milion de români în ultimul deceniu, din 2011 până în 2021, conform datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică. Cele mai însemnate scăderi ale populației rezidente agregate în 2021 s-au înregistrat în județele Caraș – Severin, Teleorman și Hunedoara. Fiecare dintre cele trei a pierdut aproximativ 13% din populația rezidentă din 2011 până în 2021.

Câți români sunt în România

Conform analizei Economica.net, la 1 decembrie 2021, populația rezidentă a României era de 19.053.815 persoane, în scădere cu 5,3% sau 1,06 milioane, comparativ cu 2011. În timp ce populația a migrat în afara țării sau într-o mână de orașe de pe meleaguri mioritice, majoritatea județelor au pierdut procente semnificative din rândul locuitorilor.

Județele a căror populație s-a diminuat semnificativ sunt Caraș – Severin, Teleorman, Hunedoara, Brăila, Olt și Mehedinți, din ce se poate desprinde din datele preliminarii ale recensământului din 2022 și datele complete ale recensământului din 2011.

Fără să uimească neapărat pe nimeni, singurele județe care au înregistrat o creștere a populației în ultimul deceniu au fost Ilfov, Bistrița – Năsăud și Suceava. Ca referință, după datele oficiale populația rezidentă a României include:

  • persoanele de cetățenie română, străină sau fără cetățenie, cu reședința obișnuită în România;
  • persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale, staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale, stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic.

Nu sunt considerați rezidenți ai României:

  • persoanele de cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie cu domiciliul în România, plecate în  străinătate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a rămâne în străinătate o perioadă de cel puţin 12 luni: la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la studii, în interes de afaceri (persoane plecate pe perioadă îndelungată), se arată în metodologia recensământului din 2022, analizată de Economica.net;
  • persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie, venite în România pentru o perioadă mai mică de 12 luni (persoane temporar prezente).
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele