Fără aceste invenții, nu am putea în ziua de azi să ne uităm la un film 3D sau, mai important, să ținem sub control diabetul. Iată câteva invenții ale românilor care au ajutat oamenii de pe întreaga planetă.
Filmele 3D sunt peste tot în cinematografe acum. Dar știi cine le-a inventat? Să ne întoarcem în timp, la perioada interbelică, când Theodor Ionescu era un fizician român cunoscut. În 1926, a inventat un microfon bazat pe curentul emis de corpurile încălzite. În 1946, a obținut un brevet pentru imagini 3D atât pentru cinematografe, cât și în televizor.
Fără insulină, bolnavii de diabet ar avea o viață foarte grea. În 1916, Nicolae Păulescu a dezvoltat un extract pancreatic, care a fost injectat unui câine cu diabet. Extractul pancreatic, insulina, s-a dovedit că stabilește nivelul zahărului din sânge pentru câinele diabetic. Nicolae Păulescu este considerat inventatorul român al insulinei. În 1921, Nicolae Paulescu a brevetat descoperirea.
Hyper CD-ROM este un mediu de stocare a datelor cu mai multe straturi (multilayer), tridimensional, inventat de omul de știință român Dr. Eugen Pavel. Are o capacitate inițială de 1PB (petabyte) și capacitate teoretică de 100 EB (exabyte). Tehnologia de stocare optică tridimensională se bazează pe un material nou, obținut din sticlă fluorescentă fotosensibilă cu o structură asemănatoare ARN-ului. Noul tip de sticlă, combinată cu materiale fluorescente fotosensibile, permite inscripționarea cu ajutorul laserului și citirea cu un driver special.
Aeronava a fost inventată de Henri Marie Coandă, academician și inginer aeronautic român, pionier al aviației, fizician, specialist în aerodinamică și mecanica fluidelor, inovator, inventator și descoperitor al efectului care îi poartă numele. La mijlocul anilor 1950, Coanda 1910 deținea deja titlul de primul avion aerian mondial.
Mașinile sunt pe toate drumurile în ziua de azi, chiar prea multe. Aurel Persu a fost prima persoană din istorie care a plasat roțile în interiorul caroseriei mașinii. Scopul său a fost de a crea o formă aerodinamică a unui automobil. Astfel, el a construit primul model de mașină aerodinamică pe parcursul șederii lui în Germania.
Vrem să arătăm cât mai tineri, în special femeile. Dar până să ajungem la botox și operații estetice, folosim creme anti-îmbătrânire. Știai că o româncă a inventat crema antiaging? Ana Aslan a fost prima femeie care a creat produse anti-îmbătrânire. Ea a fost un om de știință român care a lucrat în gerontologie și geriatrie. Ana Aslan a fost cea care a dezvăluit efectul de anti-îmbătrânire al procainei, care se găsește astăzi în produse precum Gerovital H3 și Aslavital.
De-a lungul timpului, testul de screening al cancerului de col uterin a salvat viața multor femei. Arhivele istorice ne arată că Aurel Babes și Georgios Papanikolau au descoperit testul de screening cervical. În mod surprinzător, ei au ajuns la această descoperire aproape simultan.
Este primul instrument cu care ai învățat să scrii, la școală, și e inventat de un român. Stiloul cu peniță, care trebuie umplut în mod constant cu cerneală, a fost inventat de Petrache Poenaru. În 1827, în timp ce studia la Paris, Petrache Poenaru a inventat primul stilou din lume. Ulterior, guvernul francez i-a înregistrat invenția drept „un stilou portabil, care se reîncarcă cu cerneală”.
Anastase Dragomir (1896 – 1966) a fost un inventator român, care a rămas cunoscut în istorie pentru descoperirea scaunului catapultor. În anul 1930, Dragomir a obţinut brevetul pentru ”cabina catapultabilă”.
Ion Cantacuzino a fost medicul român ce a fondat şcoala românească de imunologie şi patalogie experimentală. El a fost unul dintre cei mai importanţi inventatori din domeniul medical. Datorită activităţii sale complexe, astăzi Institutul Naţional de Cercetarea Dezvoltare pentru Microbiolgie şi Imunologie din Bucureşti îi poartă numele. Ion Cantacuzino este cel care a inventat vaccinul antiholeric.