03 ian. 2023 | 06:00

Investițiile sunt o călătorie care începe cu “de ce”: cum ești influențat de presă, prieteni, Google și Facebook

ACTUALITATE
Investițiile sunt o călătorie care începe cu “de ce”: cum ești influențat de presă, prieteni, Google și Facebook

Intrarea în lumea investițiilor poate fi dificilă pentru unii. Ce trebuie să faci? Să întrebi un prieten care se pricepe la așa ceva, să cauți pe internet sau să aplici proverbul “sari în apă și vei învăța să înoți”? Din fericire, acum informațiile pentru investitorii începători sunt abundente și gratuite.

Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, investitorii români se bazează pe Google, social media și mass-media (ziare, site-uri de știri online și reviste) atunci când caută informații despre investiții. Familia și prietenii vin doar pe locul patru, dar înaintea site-urilor de analiză profesională. Iar atunci când au fost întrebați cum preferă să investească, aproape 67% dintre respondenți au indicat o platformă sau o aplicație online.

Dar, înainte de a investi, să începem prin a descoperi “de ce”-ul. De ce vrei să investești? Vrei să îți cumperii o casă peste 10 ani? Să te pensionezi în 30 de ani? Să acumulezi avere? Să înveți despre piețe? Nu există un răspuns greșit, dar trebuie să fii sincer cu tine însuți. Motivul pentru care investești ar putea determina cum arată portofoliul tău, când cumperi și când vinzi și cum abordezi perioadele de scădere a pieței. Acest lucru include stabilirea momentului în care vei avea nevoie de randamentul investițiilor, precum și a unei ținte aproximative pentru ceea ce reprezintă obiectivul financiar final.

Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, mai mult de jumătate dintre investitorii români au mai puțin de doi ani de experiență în domeniul investițiilor. Principalul motiv pentru care majoritatea dintre ei au început să investească este acela de a se pensiona mai devreme sau de a avea fonduri suplimentare pe lângă pensie.

Nu este niciodată prea târziu să devii investitor. Ajungând la vârsta mijlocie s-ar putea să începi să-ți  dai seama că viața se mișcă rapid și că este necesar un plan pentru a face față bătrâneții și pensionării. S-ar putea să-ți fie teamă să îți stabilești obiective de investiții. Potrivit unui studiu recent despre educația financiară, pentru români planificarea financiară este a doua cea mai neplăcută activitate, fiind depășită doar de mersul la dentist. Dar, odată ce decizia este luată și planul este pus pe hârtie, teama ar putea dispărea.

Toate investițiile încep cu achiziționarea primului activ. Mărimea investiției nu este importantă la început. Acestea fiind spuse, vârsta este un factor. Dacă începi să investești devreme, ai avantajul unei perioade lungi de timp pentru a-ți crește averea, ceea ce îți permite să-ți corectezi unele greșeli și să îți atingi obiectivele.

Dar, pentru a elabora un plan, trebuie să îți cunoști activele. Diferite investiții pot juca roluri diferite în portofoliul tău. Acțiunile și criptoactivele au, în general, un risc mai mare, cu un potențial de randament mai mare, iar investitorii le folosesc de obicei pentru creștere. Obligațiunile sunt, în general, mai puțin riscante, dar au un potențial de randament mai mic. Există mai multe alte tipuri de active, toate cu niveluri diferite de risc și randament.

Riscul reprezintă probabilitatea unei investiții de a produce un randament mai mic decât cel preconizat sau chiar de a pierde valoare. Venitul din investiții este suma de bani pe care o câștigi din activele în care ai investit sau creșterea globală a valorii investiției. Acțiunile, de exemplu, au potențialul de a oferi randamente mai mari. În schimb, investiția într-o piață monetară sau într-un cont de economii probabil nu va oferi același potențial de randament, dar este considerată mai puțin riscantă decât investiția în acțiuni. În planul tău, totul depinde de apetitul  pentru risc pe care-l ai.

După ce cunoști activele și modul în care acestea s-au comportat din punct de vedere istoric, este momentul să planifici modul în care le vei utiliza. Și aici posibilitățile încep să devină copleșitoare. La un nivel înalt, strategiile pot fi de creștere, valoare, calitate, investiții în indici și investițiile de tip buy and hold (cumpără și păstrează).

Investițiile de creștere înseamnă să te concentrezi pe companiile care se așteaptă să crească pe termen lung la o rată superioară față de piață. Investiția în valoare înseamnă să investești în acțiuni care sunt subapreciate de investitori și de piață. Acțiunile pe care le caută investitorii de valoare par, de obicei, ieftine în comparație cu veniturile și profiturile companiilor. Investițiile de calitate se concentrează pe companii având caracteristici calitative deosebite, cum ar fi credibilitatea conducerii sau stabilitatea bilanțului.

Un portofoliu de calitate poate conține atât atribute de creștere, cât și de valoare. Investițiile pe indici sunt cunoscute și sub denumirea de investiții pasive. Strategia vizează cumpărarea de active care reproduc un indice de piață. Buy and hold se concentrează pe achiziționarea de titluri de valoare și păstrarea acestora pentru o perioadă lungă de timp. Este interesant faptul că aproape 60% dintre investitorii români își păstrează activele timp de ani și chiar decenii, conform ultimului sondaj Retail Investor Beat.

Să începi să alegi acțiuni pentru a-ți crea portofoliul poate părea dificil. În realitate, acest lucru poate fi și riscant. Chiar și profesioniștii au probleme cu selectarea acțiunilor. Studierea activelor în care să investești poate fi, de asemenea, copleșitoare. Nu îți face însă griji. Există mai multe posibilități. Fondurile tranzacționate la bursă (ETF-uri) îți permit să investești în diferite sectoare sau clase de active.

Este posibil să trebuiască să plătești un comision de administrare, dar acestea ar putea economisi timp și îți pot oferi expunere la o mulțime de valori mobiliare deodată. Sau, dacă dorești o abordare mai activă, poți alege să urmărești un investitor popular pe eToro. Cu ajutorul tehnologiei CopyTrader de la eToro, poți replica mișcările în timp real ale celor mai populari investitori de pe platformă și îi poți lăsa pe aceștia să preia controlul strategiei tale.

Există mult mai multe elemente legate de investiții, inclusiv o serie de strategii diferite (de exemplu, medierea costurilor în dolari – dollar cost average – dar și alte metode mai agresive) precum și noi clase de active interesante. La început, este important să păstrezi lucrurile cat mai simple, în funcție de cunoștințele tale și de toleranța pe care o ai la risc. Odată ce te simți mai confortabil, există o serie de noi posibilități de explorat.

Investițiile sunt o călătorie de autodescoperire. Sunt o modalitate de a construi avere, dar necesită dedicare, disciplină, răbdare, așteptări realiste și o minte curioasă. Pe parcursul acestei călătorii investiționale, este posibil să întâlnești ani excepțional de buni și, din când în când, ani pe care ai vrea să-i uiți.

Dar statisticile arată că, după ani grei, piețele înregistrează randamente foarte bune, ceea ce duce la concluzia că piețele bull sunt construite pe piețe bear. Întrucât performanțele din trecut nu pot garanta rezultatele viitoare, în calitate de investitor, trebuie să te bazezi pe planul tău de investiții și pe gestionarea riscurilor asociate acestuia.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Autor: Bogdan Maioreanu, analist eToro

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.