06 ian. 2023 | 10:20

Invazia viespilor asiatice în Europa: cât de periculoase sunt, de fapt

ACTUALITATE
Invazia viespilor asiatice în Europa: cât de periculoase sunt, de fapt

Viespea asiatică (Vespa velutina) își extinde habitatul cu mai mult de 80 de kilometri pe an, în timp ce afecteză albinele, muștele și alte insecte.

În urmă cu aproape 20 de ani, viespile și-au făcut apariția în Europa. Analiza genetică a arătat acum că invazia lor rapidă și răspândită în vest a fost probabil rezultatul unei viespi care a ajuns în Franța, din China, în 2004.

„Cercetarea noastră a relevat potențialul remarcabil de extindere a populației insectelor eusociale în zonele invadate, chiar și atunci când diversitatea genetică originală este extrem de scăzută”, spune ecologistul Simon Harrison, University College Cork.

Zoologul de la University College Cork, Eileen Dillane, și echipa sa au analizat trei gene de la prima sosire înregistrată a viespei asiatice în Irlanda, în aprilie 2021, și le-au comparat cu secvențe de viespi găsite în Europa continentală. Toate genele au fost gene mitocondriale, care sunt transmise de-a lungul liniei feminine.

„Lucrările anterioare au demonstrat că viespile asiatice din Europa împărtășesc aparent aceeași linie genetică, pe baza studiilor unei singure gene. Am făcut acest pas mai departe și am analizat două gene suplimentare care ar fi mai sensibile în detectarea variației în cadrul populației invazive”, explică Dillane.

Viespile asiatice – pericole

Rezultatele au indicat că linia de viespi materne găsită în Dublin a fost aceeași văzută în toată Europa.

„Rezultatele noastre, împreună cu cele ale altor grupuri, sugerează că întreaga populație de V. velutina din Europa, care numără acum multe milioane de indivizi, este descendentă dintr-o singură regină sosită din China cu aproximativ 15-20 de ani în urmă”, scrie echipa în lucrarea lor.

În Asia de Sud-Est nativă, viespea asiatică afecta albinele asiatice care au un sistem complex de avertizare și apărare. Din păcate, albinelor europene le lipsesc aceste comportamente defensive, făcându-le ținte ușoare pentru viespi, ceea ce duce la îngrijorări pentru serviciile de polenizare de pe tot continentul.

În timp ce viespile asiatice au o înțepătură care, pentru unii oameni, pot fi alergice, din fericire, nu sunt agresive față de oameni, spre deosebire de viespea europeană.

Diversitatea genetică foarte scăzută în cadrul populației europene de V. velutina ar putea oferi un potențial de control biologic, notează Dillane și colegii.

Din păcate, cercetătorii mai avertizează că „schimbările climatice sunt de natură să crească amenințarea unei invazii în viitor, așa că trebuie menținută vigilența împotriva acestei specii”.