Intră în faliment băncile, dacă vine criza economică? Avertismentul FMI pentru toți care au carduri și conturi deschise
Fondul Monetar Internațional lansează un avertisment cu privire la vulnerabilitățile sectorului bancar global, în situația în care perspectivele economice se înrăutățesc.
Ce se va întâmpla cu băncile?
”Raportul global de stabilitate financiară”, publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite agenția Reuters scoate la iveală unele pericole ce se pot abate asupra anumitor bănci din lume.
Vorbim despre perspectiva în care economia se va confrunta cu o criză, iar unele bănci nu vor da dovadă de reziliență prea mare.
Citește și Apare o nouă bancă în România, e oficial
Din fericire pentru clienții băncilor din întreaga lume, e foarte redus numărul instituțiilor bancare ce s-ar putea prăbuși. Cu alte cuvinte, dacă ai carduri sau conturi bancare, poți sta liniștit în general.
“Sunt puţine bănci vulnerabile în majoritatea statelor”, a apreciat Tobias Adrian, directorul Departamentului monetar şi pieţe de capital din cadrul FMI.
Dacă vine criza, intră băncile în faliment?
FMI consideră că numai în jur de 5% dintre băncile din întreaga lume sunt vulnerabile în cazul în care dobânzile rămân mai ridicate o perioadă de timp mai îndelungată.
De altfel, se mai arată în documentul oficial, alte 30% dintre bănci ar fi vulnerabile dacă economia intră într-o perioadă de creştere redusă şi inflaţie ridicată, sau “stagflaţie”.
De precizat este faptul că FMI nu vorbește în mod deosebit despre vreo instituție bancară anume, ci se referă la sector, analiza fiind una generalizată asupra băncilor lumii.
Raportul despre care vorbim conține și alte informații importante, inclusiv despre evoluția economiei globale.
Conform calculelor efectuate de econoștii FMI, economia globală va trage frâna de mână în perioada următoare. Economiștii se așteaptă la o încetinire a creșterii globale de la 3,5% în 2022 la 3,0% în 2023 și 2,9% în 2024.
Vezi aici detalii despre criza care se poate abate asupra noastră
FMI ține să amintească și faptul că asupra economiei mondiale continuă să apese multe pericole, precum faptul că autoritățile elvețiene și americane au acționat în mod decisiv pentru a limita turbulențele financiare.