26 oct. 2023 | 08:55

INTERVIU National Geographic – JFK: O zi în America. Asasinarea președintelui John F. Kennedy, prin ochii martorilor

ACTUALITATE
INTERVIU National Geographic - JFK: O zi în America. Asasinarea președintelui John F. Kennedy, prin ochii martorilor

Franciza câștigătoare a premiului Emmy, One Day in America, revine cu cea de-a doua parte, JFK: O zi în America, în luna noiembrie, pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a asasinării fostului președinte american, John F. Kennedy.

Această serie formată din trei părți se angajează să ofere o relatare cuprinzătoare a acestui moment tragic din istoria americană și a evenimentelor care au urmat zilei de 22 noiembrie 1963.

Realizată în colaborare oficială cu Muzeul The Sixth Floor de la Dealey Plaza din Dallas, seria integrează imagini de arhivă, unele colorizate pentru prima dată, împreună cu mărturii cheie de la ultimii martori supraviețuitori, creând, așadar, o examinare minut cu minut a zilei decisive care a schimbat irevocabil cursul istoriei americane.

INTERVIU National Geographic - JFK: O zi în America. Asasinarea președintelui american, John F. Kennedy, prin ochii martorilor

JFK: O zi în America / Foto: National Geographic

Vezi și: INTERVIU National Geographic – Building Impossible: Povestea celor mai complicate și impresionante clădiri din lume, cu Daniel Ashville

În data de 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy și soția sa, Jackie, au mers în campanie în Texas, alături de o echipă de agenți ai serviciilor secrete. În timpul defilării prin centrul orașului Dallas, președintele Kennedy a fost împușcat în plină zi. La scurt timp, Lee Harvey Oswald avea să fie acuzat de asasinat și reținut.

Redacția Playtech.ro a încercat să afle mai multe despre această nouă serie, înainte de lansarea oficială care va avea loc în data de 5 noiembrie, la National Geographic, astfel că a vorbit cu David Glover, producător executiv și cu regizorul Ella Wright.

Vezi și: Unele dintre cele mai faimoase teorii ale conspirației: sunt reale sau nu?

JFK: O zi în America / Foto: National Geographic

JFK: O zi în America / Foto: National Geographic / John F. Kennedy în Texas – 1963

INTERVIU JFK: O zi în America – Asasinarea președintelui John F. Kennedy, ziua care a schimbat lumea pentru totdeauna

Playtech: JFK: O zi în America vine după serial documentar apreciat de public și critici despre evenimentele din 11 septembrie 2001, 9/11. Ce v-a adus împreună? Cum a început totul? 

David Glover: Ne-am unit forțele ca să punem la cale seria care a relatat evenimentele din 11 septembrie 2001 și acum vorbesc din punctul meu de vedere.

Abilitatea de a examina un eveniment istoric de o asemenea anvergură, mai ales atunci când se aduce în discuție ideea de supraviețuitori, martori, te îndepărtezi puțin de conextul geopolitic macro și încerci să vezi din perspectiva unei povești umane. 9/11 a reprezentat un început bun al acestei serii, în acest sens.

Cu siguranță mi-am pus întrebarea dacă voi avea la dispoziție suficienți oameni încă în viață cărora să le luăm interviuri. Am fost surprins să aflu nu numai că încă mai există martori pentru ceea ce s-a întâmplat în ziua asasinatului lui JFK, dar și că poveștile lor sunt absolut extraordinare, iar ei, în sine, oameni extrem de interesanți.

Ella Wright: Sunt de acord cu ceea ce a spus colegul meu. Acesta a fost un moment care a schimbat lumea, exact ca 11 septembrie. Noi chiar credem că această combinație, dintre documente de arhivă și mărturii ale celor prezenți, funcționează foarte bine. 

Vezi și: Iubită de români și adulată de o lume întreagă, dar nu cu prea mult noroc în dragoste, cea supranumită „La Divina”, Maria Callas sfârșeste izolată și aproape uitată VIDEO

JFK: O zi în America / Foto: National Geographic

JFK: O zi în America / Foto: National Geographic / Lyndon B. Johnson și Jacky Kennedy – 22 noiembrie 1963.

Playtech: De-a lungul timpului, au apărut multe documentare despre viața președintelui Kennedy și, mai ales, despre modul brutal în care a murit acesta. Ce aduce nou JFK: O zi în America? Cu alte cuvinte, vor avea parte spectatorii de o nouă viziune, imediat ce vor termina de urmărit acest documentar? 

Ella Wright: Există, așa este, multe documentare care exploatează acest subiect, dar cred că unghiul pe care îl vizăm noi este un pic diferit, pentru că se bazează pe relatarea istoriei într-un mod emoțional, din perspectiva oamenilor. Dacă vrei, este un alt mod de a explora povestea. 

Playtech: Este, acest documentar, pentru toată lumea sau strict pentru cei pasionați de subiectul asasinării președintelui John F. Kennedy?

Ella Wright: Este pentru toată lume, fără îndoială. A fost foarte important pentru noi să aducem această poveste în fața unui public mai tânăr, aceasta fiind una dintre principalele noastre motivații, atunci când am început.

Întocmai de aceea ne-am dorit să-l creăm emoțional și imersiv, să teleportăm telespectatorii înapoi în timp, în mijlocul evenimentelor, folosind arhivele disponibile și mărturiile oamenilor. 

Un alt lucru important pentru noi a fost colorizarea imaginilor. Ne-am dorit foarte mult să facem aceste înregistrări video cât mai accesibile și ușor de urmărit, astfel încât oamenii chiar să aibă impresia că sunt duși înapoi în timp, în anii ’60, atunci când se uită la documentarul nostru.

Am colaborat cu Muzeul din Dealey Plaza pentru a coloriza aceste imagini, în premieră. Cred asta că ajută să readucă acest moment la viață, într-un fel sau altul.

Playtech: M-am uitat la trailer și am avut ocazia să observ câteva mărturii emoționante din acea zi teribilă. Cât de greu a fost pentru cei cărora li s-a luat interviu să se întoarcă în timp și să povestească despre ceea ce s-a întâmplat atunci? 

Ella Wright: Metoda pe care am folosit-o pentru pentru a le lua interviuri martorilor a fost, în general, să ne retragem și să-i lăsăm să-și amintească, să-și spună povestea, să se întoarcă în timp. Le-am dat libertatea de a-și explora propriile amintiri, sentimente. 

Am fost uimiți de calitatea mărturiilor, dar și despre cât de conectați emoțional sunt oamenii, în continuare, de acele evenimente, după atâția ani.

Evident, nu am forțat pe nimeni să răspundă la întrebări sensibile, la care nu se simțeau confortabil să răspundă, însă toți cu care am vorbit sunt destul de în vârstă și, astfel, s-au simțit mult mai dispuși să povestească cum le-a marcat existența asasinarea președintelui și cum continuă să o facă chiar și în ziua de astăzi.

INTERVIU JFK: O zi în America – Colorizarea imaginilor de arhivă, un punct cheie al documentarului

Playtech: Așa cum ați menționat adineauri, ați colaborat cu Muzeul The Sixth Floor de la Dealey Plaza, din Texas, și ați publicat în documentar imagini originale surprinse în ziua asasinării președintelui Kennedy, unele dintre ele colorizate pentru prima dată în istorie. Îmi puteți spune mai multe despre procesul colorizării? Ați fost ajutați de inteligența artificială sau de software-uri clasice, folosite de ani de zile de profesioniștii în domeniu? 

Ella Wright: Am lucrat cu un specialist din Franța care folosește sotfware-uri de colorizare ale fotografiilor istorice, pentru a detecta exact culorile potrivite. Totul s-a desfășurat într-un mod extrem de meticulos. Nu am folosit deloc inteligența artificială pentru a coloriza imaginile, din câte știu eu. 

Vezi și: Necunoscutul din spatele asasinatului lui Kennedy: David Ferrie l-ar fi cunoscut pe ucigaș și ar fi avut legături cu CIA

INTERVIU JFK: O zi în America – Teoriile conspirației au inundat spațiul public

Playtech: În toți anii care s-au scurs de la moartea lui Kennedy, în spațiul public au apărut fel de fel de teorii ale conspirației, una mai extravagantă ca alta. Atât de multe, încât oamenii pur și simplu nu mai știu ce să creadă. Mai mult, nici Guvernul american nu a ajutat prea mult situația, de vreme ce a oferit prea puține informații care să combată teoriile conspirației. Credeți că cineva, în afară de cei care chiar au comis acest act, știu ce s-a întâmplat, de fapt, în acea zi?

David Glover: Cred că, în general, cconspirațiile nu fac decât să-ți dea „bătăi de cap”. Incompetența o poți vedea în absolut orice, în zilele noastre, astfel că este ușor să se creeze teorii ale conspirației, referitoare și la asasinat. Din punctul meu de vedere, teoriile conspirației nu sunt credibile.

Totuși, nu cred că vom afla vreodată toate aspectele adevărului. Persoana care a fost acuzată de asasinat a fost, la rândul său, asasinată la o zi distanță. Probabil că adevărul a murit odată cu Oswald. Cam aceasta este adevărata tragedie.

La nivel personal, chiar am mari probleme în a crede teoriile conspirației.

Vezi și: Asasinatul președintelui Kennedy: Cele mai cunoscute teorii ale conspitației

Playtech: Ce urmează după 9/11 și JFK: O zi în America? Vor avea fanii seriei de documentare ocazia să vadă o a treia parte? Și dacă da, ce eveniment istoric ar merita să fie „tranșat”, de data aceasta?

David Glover: Cu siguranță vom vedea mai multe, însă nu sunt neaparat sută la sută convins că avem voie să „dăm din casă” atât de devreme.

Ella Wright: De îndată de vom putea spune mai multe, cu siguranță vom anunța (n.r. râde).

Vezi și: Ion Lăceanu, solistul care i-a cântat și lui John F. Kennedy, locuiește de 3 ani într-un azil. Ce pensie are artistul și cât e taxa la cămin EXCLUSIV

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele