26 nov. 2023 | 07:36

Îngrijorător: Adobe Stock Photos vinde imagini trucate de AI ale conflictului dintre Israel și Hamas

ACTUALITATE
Îngrijorător: Adobe Stock Photos vinde imagini trucate de AI ale conflictului dintre Israel și Hamas

Pe măsură ce temerile cu privire la imaginile false generate de inteligența artificială cresc, conflictul dintre Israel și Hamas pare leitmotif pentru Adobe Stock Photos.

Vezi și: Israel a anunțat că a preluat controlul în Gaza. Parlamentul, Guvernul și Poliția, sub drapelul israelian

Adobe Stock, în mijlocul unui scandal

O căutare rapidă pe Adobe Stock pentru „conflictul Israel-Palestina” scoate la iveală zeci de imagini generate de AI care pretind să arate conflictul din Orientul Mijlociu.

Unele imagini par mai reale decât altele, dar la prima vedere multe ar putea fi percepute ca fiind adevărate.

Fotografiile sunt evocatoare: de exemplu, într-una se poate vedea o mamă musulmană și un copil stând în mijlocul dărâmurilor unui peisaj sfâșiat de război.

Vezi și: Răsturnare de situație în războiul din Israel. Hamas a făcut anunțul despre ostatici

Israel și Hamas, în centrul atenției, în lumea fotografiei de stock

Ironic este că intervine posibilitatea ca aceste imagini AI să fi fost antrenate pe fotografii reale ale zonelor de conflict făcute de fotografi în linia de tragere, care este puțin probabil să fi fost compensate în mod semnificativ.

„Adobe Stock este o piață care necesită ca tot conținutul AI generativ să fie etichetat ca atare atunci când este trimis pentru licențiere.

Aceste imagini specifice au fost etichetate ca AI atunci când au fost trimise și puse la dispoziție pentru licență, în conformitate cu aceste cerințe. Credem că este important pentru clienți să știe ce imagini Adobe Stock au fost create folosind instrumente AI generative”, s-a reproșat.

Adobe a anunțat că acceptă trimiteri generate de AI de la generatori precum Midjourney, DALL-E și Stable Diffusion anul trecut și sunt unice prin faptul că acesta este singurul site web major de fotografii care are o astfel de politică.

În iunie, un raport de la Stock Performer a sugerat că imaginile AI depășesc fotografiile reale pe Adobe Stock.

Site-ul analitic pentru fotografi de stock a constatat că venitul mediu pe imagine pe lună pentru imaginile AI este de patru ori și jumătate mai mare decât în cazul fotografiilor reale sau orice alt format.

Vezi și: SUA, mesaj categoric pentru Hamas, în războiul cu Israel: ‘Trebuie imediat’

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele