Informația dimineții pentru românii cu pensii până în 2000 de lei: este obligatoriu în toată România, până pe 20 februarie. Intră banii direct pe card
Foarte mulți pensionari vulnerabili așteaptă cu sufletul la gură ajutoarele financiare promise de statul român, pentru a-și asigura un trai decent și, mai ales, pentru a-și plăti facturile la energie.
Până pe 20 februarie 2023, toți românii cu venituri până în 2000 de lei vor primi voucherele de energie, cardurile electronice cu 1400 de lei în două rate de câte 700 de lei pe care le pot folosi pentru a-și achita factura la curent, gaz, încălzire. Cu aceeași bani pot cumpăra lemne de sobă, butelii de gaz, peleți sau păcură.
Anunțul oficial despre voucherele de energie pentru pensionarii români
Românii cu pensii mai mici de 2000 de lei și angajații cu salarii mai mici de acest prag vor fi bucuroși să afle că a început procesul de imprimare și împlicuire a cardurile de energie dedicate persoanelor vulnerabile din țara noastră.
Ca referință, ajutorul este oferit pensionarilor cu vârsta de peste 60 de ani, care au venituri sub 2.000 de lei, dar și pensionarilor de invaliditate care au pensii mai mici de 2.000 de lei. De asemenea, autoritățile spun că ajutorul acesta se oferă și pentru persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, care au venituri sub 2.000 de lei, dar și familiilor care primesc alocație de susținere sau familiilor/persoanelor care primesc ajutor social.
„Aşa cum am promis, începând cu data de 1 februarie va putea avea loc distribuirea cardurilor de energie, iar cu data de 20 februarie se vor putea face primele plăţi aferente ajutorului de încălzire, cu cele trei documente pe care le ştim deja: cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare pentru plata şi datoria pe care beneficiarii noştri o au la furnizorul de energie. Mă bucur că am ajuns la acest moment şi că avem toate echipamentele pregătite (…) În zilele următoare cardurile de energie se distribuie către direcţiile teritoriale ale Poştei Române, aşa încât procesul sperăm să decurgă în condiţii normale şi termenul de 20 februarie să fie cel de la care beneficiarii, cu ajutorul respectiv pot efectua plăţi. Sunt patru milioane de beneficiari (…)
S-ar putea ca, după verificările pe care le facem, după cum se cunoaşte, atât pentru cei care locuiesc împreună la aceeaşi adresă, care sunt fără nomenclator stradal sau cu nomenclator stradal şi nu şi-au creat în cartea de identitate domiciliul sau cei care, prin interogarea bazelor de date ale ANAF, şi depăşesc venitul de 2.000 de lei, e posibil ca, în anumite situaţii, să trebuiască să-i excludem de pe lista de beneficiari. Încercăm ca, până pe data de 15 februarie, să virăm banii la Poşta Română”, a afirmat Marcel Boloş.